Home Archive SREBRENICA: U toku izgradnja 34 montažne kuće za povratnike

SREBRENICA: U toku izgradnja 34 montažne kuće za povratnike

Lijepe vijesti za povratnike u Srebrenicu!

Na području Srebrenice u toku je izgradnja montažnih kuća za povratnike koju finansira Fondacija “Bauern helfen Bauern”, a u izgradnji učestvuju i volonteri iz različitih zemalja svijeta.

Izvršni direktor Fondacije “Bauern Helfen Bauern” u BiH Namir Porić kaže da su većina korisnika mladi bračni parovi te da je u toku izgradnja 34 montažne kuće.

– U posljednje tri – četiri godine imamo partnere iz Švicarske, Lihtenštajna, Austrije, Njemačke, to su dobrovoljci koji finansiraju kuće i žele da učestvuju u izgradnji. Uvijek postoji lokalni tim majstora koji pomažu u izgradnji – pojašnjava Feni Porić.

U saradnji s Hilti Fondacijom iz Lihtenštajna, u toku je akcija na terenu gdje je oko 30 volontera koji rade s lokalnim majstorima.

– Ove sedmice imamo 30-tak volontera koje Hilti želi da promovira u top menadžere u svijetu. U petak je primopredaja ključeva, a za deset dana ćemo uraditi kupatilo i struju kako bi korisnici mogli da se usele u te kuće – kazao je Porić.

Nakon izgradnje montažnih kuća, Fondacija “Bauern Helfen Bauern” će nastaviti pomagati porodice ukoliko postoji potreba da im se osigura egzistencija u oblasti poljoprivrede.

Fondacija je osnovana s ciljem pomoći stanovništvu na prostoru bivše Jugoslavije, a prioritet su Podrinjci. Dosad je “Bauern Helfen Bauern” izgradila 520 montažnih kuća u regionu Podrinja.

Inače, ova fondacija sarađuje sa humanitarnom organizacijom EMMAUS-om na pomoći u odgoju i obrazovanju, kao i dodjeli toplih obroka za ugrožene porodice te pomoći starim osobama.