Home Novosti BiH Šta ako Dodik proglasi otcjepljenje: “Ide intervencija. Putin neće učiniti ništa”

Šta ako Dodik proglasi otcjepljenje: “Ide intervencija. Putin neće učiniti ništa”

21.08.2023., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski clan Predsjednistva BiH Zeljka Cvijanovic odrzali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o sluzbenom posjetu Madjarskoj gdje su se sureli s liderima Turske, Madjarske i Azerbejdzana, ali i o sankcijama RS, i odnosima sa americkom ambasadom u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska u svojim je posljednjim istupima naglašavao da će RS proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnim nametne zakone o imovini

Bivši veleposlanik u Njemačkoj i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač bio je gost na televiziji N1 u kojem je komentirao političke aktualnosti u svijetu i regiji.

Dotakao se i preleta američkih F-16 iznad BiH kao i poteza Milorada Dodika.

“Milorad Dodik je dobio jasnu poruku. Amerikanci neće ići rušiti Republiku Srpsku jer je to Dayton, no sve što bi dovelo u pitanje ustroj i odvajanje ne dolazi u obzir. Ima ljudi koji kažu da je Dodik sve pripremio za odcjepljenje, ja prihvaćam tu mogućnost. Ako bi se to dogodilo, onda će intervenirati svijet i to se neće dopustiti. Aktivirat će se Amerikanci i međunarodne snage. To će se silom zaustaviti”.

Kovač dalje tvrdi kako Rusija neće tada ništa učiniti.

“Vladimir Putin i Rusija tad ne bi učinili ništa jer nemaju za to kapaciteta. To im je predaleko i imaju neke svoje brige. Prioritet su im Arktik i fosilna goriva na Arktiku. U slučaju separacije međunarodna zajednica bi reagirala vrlo oštro, a to je i u interesu Hrvatske. Hrvatska bi trebala biti najveći zagovaratelj oštrog djelovanja jer bi bio ugrožen vitalni nacionalni interes. Imamo obvezu štititi nezavisnost BiH”, rekao je Kovač.

Podsjetimo, Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska u svojim je posljednjim istupima naglašavao da će RS proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnim nametne zakone o imovini.