Home Novosti BiH Šta će biti s glasačkim pravom dijaspore koja tek danas dobija listiće

Šta će biti s glasačkim pravom dijaspore koja tek danas dobija listiće

Brojni građani naše zemlje u Kataru, Grčkoj i niz drugih zemalja tek su danas dobili svoje glasačke listiće, osam dana nakon izbornog dana. Iako je zakon kod toga decidan, postoje nade da će i danas poslani listići biti uračunati u konačni zbir.

Kako portal Klix.ba saznaje Centralna izborna komisija (CIK) još nije donijela konačnu odluku šta će biti s listićima koji su poslani poslije 15. novembra, ali postoje šanse da se i tim građanima omogući da iskoriste svoje biračko pravo.

Posebno je to bitno u kontekstu da građani nisu krivi za taj propust, nego institucije Bosne i Hercegovine, svi oni koji su trebali voditi računa koliko je biračko pravo važno, a poslovanje i transport u pandemiji otežani.

Bivši načelnik Srebrenica Ćamil Duraković prije nekoliko dana je objavio video u kojem je apelovao na dijasporu da i nakon 15. novembra može glasati i da će njihovi glasovi biti priznati čak i ukoliko je pošta s njihovim izbornim materijalom kasnila.

“Oni koji su se registrovali da glasaju putem pošte, posebno one u Americi, Kanadi i Australiji, moraju znati da, ukoliko ste dobili materijale kasno, nakon 15. novembra, uredno možete i trebate glasati kao da ste ih dobili na vrijeme. Pakujete to u bijelu kovertu, kopirate ličnu kartu, potpisujete dokument koji ste dobili u materijalu od Centralne izborne komisije (CIK) i to šaljete na ambasade ili diplomatsko-konzularna predstavništva. Time ste kao građanin ispunili svoju dužnost”, pojasnio je Duraković.

Da glasački listići biračima stižu tek danas svjedoče brojni naši čitatelji širom svijeta, a o tome na svom Facebook profilu piše i ambasadorica naše zemlje u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

“Na stranu činjenica ima li uopće smisla glasanje iz inostranstva, a pogotovo na lokalnim izborima, to je posebna tema, ali ako ste započeli proces, dovedite ga do kraja”, apelovala je ona.

(Klix.ba)

Previous articleAhmetović: Ne odustajemo od Srebrenice, Grujičić nije u prednosti!
Next articleDobio dva glasačka materijala sa različitim JMB-om, iako su prošli izbori, Srebreničanima dolazi pošta!?
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.