Home Novosti BiH Šta je prešutio Fikret Hodžić?

Šta je prešutio Fikret Hodžić?

Sinoćnje gostovanje Fikreta Hodžića na Face TV nije imalo samo za cilj da razgali one koje su ga gladali i probudi iskru sažaljena kao i crv moguće sumnje da “sistem u zatvor šalje nevinog čovjeka” prenose dnvijesti.com

Drugi, mnogo opasniji, cilj jeste perfidno razobličavanje samog prava i pravosudnog sistema koji je osudio glavne aktere afere Respiratori, ali i izazivanje totalnog nepovjerenja prema tom sistemu za izvjesni nastavak raspleta afere u pravcu moguće štete po pacijente koji su bili nakačeni na famozne malina respiratore.

Pravni antitalent

Naime, Hodžić je u maniru pravnog antitalenta potkovanog tobožnjim znanjem uglednih pravnika tvrdio da se u ovom slučaju desio pravni nonsens, nešto što će se izučavati još godinama, u smislu da je čovjek osuđen za nešto za šta nije bio ni optužen.

Nastranu što je njegovo ili tuđe “tumačenje” onog što je uradilo čak pet sudija Suda BiH (!) razobličio (imenom i prezimenom) pravni ekspert Nurko Pobrić, valja se podsjetiti šta je to piše u presudi po kojoj je Hodžić osuđen na pet godina zatvora.

Kao što je poznato, drugostepeno vijeće u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu. S obzirom na to da drugostepena još nije objavljena, u ovom slučaju dovoljno je pogledati prvostepenu presudu koja je – ponovimo – u cijelosti potvrđena.

Hodžić se duže od sat pred kamerama snebivao kako je osuđen za zloupotrebu položaja u svojoj privatnoj kompaniji, minimizirajući krivično djelo koje je počinio i namjerno prešućujući ono što su dva sudska vijeća zaključila tokom procesa i dokaza koji su izneseni.

A iz presude jasno je na šta se odnosi pojam zloupotrebe položaja koji je Hodžić pokušavao bagatelizirati i minimizirati do samog beznačaja.

U prvostepenoj presudi se tako navodi kako je tadašnji premijer FBiH Fadil Novalić, protupravno i mimo Zakona o javnim nabavkama, posao nabavke respiratora dao Hodžićevoj kompaniji koja u tom trenutku nije bila ovlaštena za taj posao niti je imala potrebne dozvole. I toga je Hodžić bio svjestan.

Dalje se navodi kako je Hodžiću prebačeno 10,5 miliona KM za nabavku 100 respiratora marke HC-VE003. U presudi se navodi da je Hodžić znao da nema ugovorene poslove koji bi mu omogućili nabavku tih respiratora pa se opisuje kako je Hodžić shvatio da takve respiratore neće moći nabaviti, pa stupa u kontakt sa Sanjom Lekić (predstavnikom kompanije BTL Medical Montenegro). Ona mu nudi da za iste pare nabavi respiratore ACM 812A iz Kine za iste novce, ali će mu zarada biti veća jer su jeftiniji.

“Znajući da je Ugovorom od 3.4.2020. godine, ugovorena nabavka 100 komada respiratora HC-VE003 za iznos kupoprodajne cijene od 10.530.000,00 KM, po transferu novca u ovom iznosu na račun pravnog lica F.H. Srebrena malina d.o.o. Srebrenica, Fikret Hodžić u svojstvu odgovornog lica u pravnom licu F.H. Srebrena malina d.o.o. Srebrenica, znajući da u vrijeme izdavanja Ponude od 2.4.2020. godine i zaključenja Ugovora od 3.4.2020. godine, kao prodavac nije imao na raspolaganju predmet ugovora respiratore HC-VE003, niti je imao ugovorene pravne poslove koji obezbijeđuju isporuku ugovorene robe, u potrebi obezbjeđenja respiratora stupio u poslovne kontakte sa S.L., odgovornim licem u pravnom licu BTL Medical Montenegro d.o.o. Podgorica, Crna Gora koja mu je ponudila da u cilju nabavke 100 komada respiratora, za što je iz Budžeta FBiH već dobio novac, kao krajnji kupac zaključi ugovor sa dobavljačem iz NR Kine, pravnim licem Shangai Chang Qi Medical Tehnology Centar – Shangai, a kojim bi za ranije prihvaćenu cijenu za 100 komada respiratora modela HC-VE003 u iznosu od 3.900.000,00 EUR, kupio 100 komada respiratora drugog modela ACM812A, pri tome upoznajući Fikreta Hodžića da je stvarna cijena tih respiratora značajno niža, te da će od razlike tako ugovorene cijene respiratora ostvariti i dodatnu korist, pri tome znajući da je prethodno 200 komada respiratora ACM812A pravno lice Sinofarm d.o.o. Beograd uz posredovanje S.L. platilo iznos od pet (5) miliona EUR, odnosno po skoro dvostruko manjoj cijeni”, navodi se u prvostepenoj presudi koja je potvrđena i pred drugostepenim vijećem.

Gdje je 100.000 KM?

Ovu poslovnu vratolomiju pratili su i Novalić i Solak koji su u roku od odmah izmjenjali sve dokumente gdje se spominju respiratori HC-VE003 te umjesto njih naveli ACM 812A. Njihovi saradnici su to uradili, kako se navodi u presudi, jer su bili u zabludi koju su kreirali akteri afere tvrdeći da je bila riječ o greški.

Dakle, Hodžić se tokom nabavke respiratora bavio prevarom i obmanom nudeći jednu vrstu respiratora da bi na kraju isporučio nešto za šta je kasnije dokazano da je neupotrebljivo.

Pored toga, Hodžić prešućuje da nije imao nikakve dozvole niti se ikad bavio uvozom medicinske opreme, a ne objašnjava ni to gdje su nestali prvobitni respiratori HC-VE003 i kako to da je respiratore ACM 812A platio po istoj cijeni iako je znao da manje vrijede?

Naravno, Hodžić ne objašnjava ni to kako ga je izvjesni Asim poslao Novaliću, ali ni gdje je 100.000 KM koje je digao sa računa svoje firme. I to je učinio mimo zakona.

“Dana 27.4.2020. godine u opisanoj namjeri raspolaganja podigao je u gotovini novac u iznosu od 100.000,00 KM koji je upotrijebio na njemu poznati način, pa je u cilju prikrivanja ove gotovinske isplate i svrhe korištenja novčanih sredstava dana 5.5.2020. godine izdao nalog V.K., knjigovođi pravnog lica F.H. Srebrena malina d.o.o. Srebrenica da sačini odluku o povećanju blagajničkog maksimuma za ovo pravno lice na 120.000 KM, te da odluku datira sa danom 27.4.2020. godine, nakon čega je u cilju daljeg prikrivanja prirode ovih novčanih sredstava naložio V.K. da sačini odluku o raspodjeli ovih novčanih sredstava za navodni otkup malina, što je V.K. i uradila”, piše u presudi.

Piše Raport.ba