Home Novosti BiH STIGLO PISMO VISOKOM PREDSTAVNIKU: da bonskim ovlaštenjima zabrani proslavu 9. januara kao...

STIGLO PISMO VISOKOM PREDSTAVNIKU: da bonskim ovlaštenjima zabrani proslavu 9. januara kao dana entiteta RS

– Sramno je da se u takozvanoj eri demokratije, zaštite ljudskih prava i sloboda, u središtu ujedinjene Evrope, poslije “Nikada više!” nakon holokausta, poslije najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, dozvoljava obilježavanje dana entiteta Republika Srpska – poručuju iz IGK-a

Insititut za istraživanje genocida Kanada (IGK) zatražio je od glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, konkiretno očitovanje po pitanju neustavnog obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske.

Iz IGK-a pitaju kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno i antidržavno obilježavanje dana entiteta Republika Srpska. Saopćenje IGK-a koje potpisuje Emir Ramić, prenosimo u cjelosti.

– Pravosnažnom presudom od 26. februara 2007. godine Internacionalni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija entiteta Republika Srpska osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta Republika Srpska. Sastavni dio navedene legitimne i legalne mogućnosti osporavanje je traženje savjetodavnog mišljenja Internacionalnog suda pravde u Hagu u smislu pravnog pojašnjenja presude iz 2007. godine. Davanje savjetodavnog mišljenja je jedna od bitnih funkcija Internacionalnog suda pravde koja ide preko Generalne skupštine Ujedinjenih nacija uz državu sponzora savjetodavnog mišljenja. Institut za istraživanje genocida Kanada je počeo raditi na tome.

NAMETANJE PRIČE DA JE RS TRAJNA DRŽAVNA KATEGORIJA

Antibosanska, antidržavna koalicija u i van Bosne i Hercegovine putem revizije historijske, sudske i naučne istine o genocidu u Srebrenici, nastoji nametnuti priču da je entitet Republika Srpska trajna državna kategorija. To je, zapravo, de facto početak procesa rušenja institucija države Bosne i Hercegovine, odnosno ustavno pravnog poretka države, što je državni udar. Obilježavanje dana entiteta Republika Srpska je rezultat protudržavnog i protuzakonitog i anticivilizacijskog djelovanja velikonacionalističke srpske političke opcije koja nastoji završiti ono što nije završila u agresiji i genocidu na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo da je presudama internacionalnih i nacionalnih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno da se 9. januar može vezivati samo za zločinačke, antidržavne aktivnosti i to za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva više od 10 godina da se 9. januar obilježava kao dan početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tako šaljemo jasnu poruku antibosanskoj, antidržavnoj koaliciji da znamo šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom, anticivilizacijskom obilježavanju.

KONKRETNO OČITOVANJE MILANKA KAJGANIĆA

Tražimo konkretno očitovanje glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, na pitanje kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno i antidržavno obilježavanje dana entiteta Republika Srpska, na osnovu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti obilježavanja toga dana. Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni državni udar, ali i udar na Evropsku Uniju, Ujedinjene nacije i međunarodni poredak, te mir i bezbjednost u svijetu.

Upozoravamo da učešće predstavnika drugih država na obilježavanju dana entiteta Republika Srpska biće jasna poruka o njihovom subverzivnom djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine i njenih građana i naroda. Eventualni predstavnivi drugih država na navedenoj antidržavnoj manifestaciji će značiti kao podrška narušavanju pravnog poretka, mira i stabilnosti, te kao podrška korupciji koju personificira Milorad Dodik, glavni organizator proslave dana entiteta Republika Srpska.

SANKCIJE ZA SVE KOJI OBILJEŽAVAJU DAN ENTITETA RS

Tražićemo od Kanade i svih drugih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini uvođenje sankcija za sve one koji podstiću i realizuju obilježavanje dana entiteta Republika Srpska. Jer time direktno atakaju na državu Bosnu i Hercegovinu, međunarodno, priznatu, evropsku državu, članicu Ujedinjenih nacija.

Vlada Kanade je još 2018. godine u saopćenju o 9. januaru konstatovala da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće. “Svjesni smo diskriminirajuće odluke entiteta Republika Srpska u vezi 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu 9. januara kao dana entiteta neustavnom. U kominikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada i druge članice su još jednom čvrsto ponovile da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno provođenje odluke Ustavnog suda“, saopćeno je tada iz kanadske Vlade.

POZIV ZA SCHMIDTA

Sramno je da se u takozvanoj eri demokratije, zaštite ljudskih prava i sloboda, u središtu ujedinjene Evrope, poslije “Nikada više!” nakon holokausta, poslije najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, dozvoljava obilježavanje dana entiteta Republika Srpska.

Ne treba se osloniti samo na međunarodnu zajednicu koja kontinuiranio toleriše dehumanizirajuću proslavu dana entiteta čije institucije i politički, vojni i policijski lideri su osuđeni za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječniosti. Državne institucije i odgovorni bosanskohercegovački lideri zajedno sa patriotima i prijateljima istine i pravde koje 9. januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Bosne i Hercegovine upotrebom svih pravnih i političkih sredstva trebaju tražiti zabranu sramne, anticivilizacijeske proslave dana entiteta Republika Srpska.

U tom smislu pozivamo Christiana Schmidta, Visokog predstavnika, da zaustavi nasilje nad pravnim poretkom i građanima i upotrebom bonskih ovlaštenja zabrani proslavu 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska.