Home Novosti STIŽU LOŠE VIJESTI IZ BRISELA: Hrvatska uslovljava kandidatski status BiH izmjenama Izbornog...

STIŽU LOŠE VIJESTI IZ BRISELA: Hrvatska uslovljava kandidatski status BiH izmjenama Izbornog zakona!?

Za razliku od Varhelyja, Plenković je pored ubrzanog formiranja vlasti na listu uvjeta dodao i “nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih”.

Prilikom nedavne posjete našoj zemlji, komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi izjavio je da bi već 15. decembra Evropsko vijeće moglo odobriti kandidatski status BiH za članstvo u EU. Kao jedini uslov za to, Varhelyi je postavio ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima.

I predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na press-konferenciji nakon samita EU-Zapadni Balkan u Tirani poručila da podržava kandidatski status BiH.

Na sličnom fonu podrške u Tirani bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. On je rekao da je hrvatski stav “jasan” te da podržava davanje statusa kandidata BiH “što prije, po mogućnosti već sada u prosincu”, ali i najavio da to “ovisiti o stjecanju uvjeta”.

Za razliku od Varhelyja, Plenković je pored ubrzanog formiranja vlasti na listu uvjeta dodao i “nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih”.

I upravo bi ovo mogla biti ključna prepreka da BiH 15. decembra na sjednici Evropskog vijeća dobije kandidatski status.

Prema informacijama Slobodne Bosne iz sjedišta EU u Briselu, Hrvatska će dodjelu kandidatskog statusa našoj zemlji usloviti izmjenama Izbornog zakona.

Time se otvaraju drugi problemi. Naime, ovime se urušava teško postignuti konsenzus unutar EU budući da je Nizozemska ranije obećala dati podršku kandidatskom statusu BiH jedino ukoliko za to budu sve članice Unije.

A ukoliko predstavnici Nizozemske u Evropskom vijeću povuku svoj pristanak, dolazi u pitanje i podrška Francuske sa kojom Nizozemci uvijek imaju usklađene stavove.

(SB)