Home Novosti SVIJET JE NA RUBU NOVOG RATA: Procurio tajni dokument, njemački Bundeswehr se...

SVIJET JE NA RUBU NOVOG RATA: Procurio tajni dokument, njemački Bundeswehr se priprema za napad Putina nakon poraza…

Bundeswehr je naveo da smatra da su “različiti scenariji, čak i oni vrlo malo vjerovatni, dio svakodnevnih vojnih poslova”.

Njemački Bundeswehr priprema se za napad Putina nakon poraza Ukrajine, piše Bild.

Njemačka vojska se sprema za rat s Rusijom, “slijedi iz tajnog dokumenta” njemačkog Ministarstva odbrane.

Do eskalacije između NATO-a i Rusije moglo bi doći već u februara. Ovo je scenarij obuke koji opisuje, korak po korak, mjesec po mjesec, kako će Putin djelovati i kako će se NATO braniti.

Prema scenariju Bundeswehra, eskalacija će započeti za samo nekoliko sedmica. Borba će uskoro početi. Bit će raspoređeni deseci hiljada njemačkih vojnika. Prema opisanom scenariju, Rusija pokreće novi val mobilizacije i regrutira još 200.000 u vojsku u februaru 2024. godine. U proljeće će Kremlj pokrenuti veliku ofanzivu u Ukrajini i, u pozadini nedovoljne potpore Zapada, poraziti Oružane snage Ukrajine do juna 2024.

Zatim će, prema scenariju, etnički sukobi započeti u baltičkim državama, Rusija će u septembru započeti velike vježbe “Zapad 2024” u kojima će sudjelovati 50.000 vojnika u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji. U oktobru 2024. Rusija će prebaciti trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad za napad na Suwalki koridor (koji povezuje Kalinjingrad s Bjelorusijom kroz Litvu). U decembru – odmah nakon izbora u Sjedinjenim Državama – ondje bi mogao početi granični sukob i nemiri. Ruska Federacija pokušat će iskoristiti moguću paralizu američkog političkog sistema.

U januaru 2025. Poljska i baltičke zemlje sazvat će sastanak Vijeća NATO-a i proglasiti povećanje prijetnje od Ruske Federacije, koja će u martu prebaciti dodatne trupe u Bjelorusiju i na granice baltičkih država. U maju 2025. NATO će odlučiti o “mjerama za vjerodostojno odvraćanje” kako bi se spriječio ruski napad na Suwalki koridor iz Bjelorusije i Kalinjingrada. Na “dan X”, prema tajnom planu Bundeswehra, zapovjednik NATO-a naredit će da se 300.000 vojnika, uključujući 30.000 Nijemaca, prebaci na istočno krilo.

Ovaj scenarij je “legenda” NATO vježbi, piše Bild (najveće posthladnoratovske vježbe Saveza održat će se u baltičkoj regiji 2024. godine). Bundeswehr je naveo da smatra da su “različiti scenariji, čak i oni vrlo malo vjerovatni, dio svakodnevnih vojnih poslova”.