Home Novosti BiH TAJNI PLAN VOŽDA IZ LAKTAŠA: Zbog ovoga će Dodik objediniti funkcije predsjednika...

TAJNI PLAN VOŽDA IZ LAKTAŠA: Zbog ovoga će Dodik objediniti funkcije predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH…

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, govorio je za ATV o planovima lidera te stranke Milorada Dodika.

“Oni koji smatraju da protektor treba da upravlja BiH, vode je u nestanak. Nedavno smo imali istu takvu sjednicu gdje se raspravljalo o ostavci Inzka i vidjeli smo gdje vodi ta argumentacija. Bitno je da spomenemo da, zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je na jedan principijelan način gradio odnose s Rusijom i Kinom, mi sada imamo ovakve inicijative u Savjetu bezbjednosti UN-a. To ranije nismo imali, naročito stavove velike Kine da Republika Srpska mora biti poštovana”, kaže Kovačević.

Problem Izbornog zakona se nalazi u FBiH i tamo je već decenijama. Republika Srpska ne pravi probleme, ona je stabilna, kaže Kovačević.

“Decenijama pregovaraju i ne nalaze rješenje. Sada se Milorad Dodik pojavio sa prijedlogom za Republiku Srpsku. Jedna od ideja koju je Dodik iznio čisto kao ideju i rekao da je spreman da je obrazloži bilo kome, prvenstveno opoziciji ako su zainteresovani, voljan je da organizuje sastanak da obrazloži svoj prijedlog. Od njih smo, međutim, čuli čiste politikantske komentare”, kaže Kovačević.

“SNSD pobjeđuje u kontinuitetu duže od decenije upravo zato što ima dobre kandidate. Sigurni smo da će Milorad Dodik biti jedan od kandidata kao lider SNSD-a, smije li Branislav Borenović da bude kandidat? Smije li Mirko Šarović da bude kandidat?”, pita se Kovačević.

O ideji objedinjavanja funkcije predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH, Kovačević poručuje:

“Prijedlog ujedinjavanja funkcija predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH, odnosno da Republika Srpska više ne bira srpskog člana Predsjedništva nego da kompletan suverenitet prenese na predsjednika Republike Srpske i da zatim on, kao predstavnik Republike u državnoj zajednici BiH predstavlja Republiku Srpsku i dobije onaj dio suvereniteta koji su mu dijelom oduzeli.”

(SB)