Home Novosti BiH „TEBI JE OK ŠTO JEDAN SRBIN VRIJEDI DESETAK PUTA VIŠE OD BOŠNJAKA…“:...

„TEBI JE OK ŠTO JEDAN SRBIN VRIJEDI DESETAK PUTA VIŠE OD BOŠNJAKA…“: Gore društvene mreže, oglasili se Suljagić, Magazinović, Bajrović…

Christian Schmidt

Brojne su reakcije na društvenim mrežama nakon nametanja izmjena Izbornog zakona u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon nametanja izmjena Izbornog zakona u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Prije Schmidtove odluke, 40 hiljada Hrvata iz HNK davalo je jednog delegata u Dom naroda FBiH. Nakon Schmidtove odluke – 23 hiljade Hrvata iz HNK daje jednog delegata. Prije Schmidtove odluke 92 hiljade Bošnjaka iz HNK je davalo jednog delegata. Nakon odluke – omjer je isti.

Brojne su reakcije na društvenim mrežama nakon nametanja izmjena Izbornog zakona u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

-Christian Schmidt nas je baš prebrojao. Kad se sam ne prebrojavaš, onda te u našem slučaju uvijek drugi prebrojavaju, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

-Visoki predstavnik je napravio teško popravljivu, ali štetu kojoj se može i mora suprotstaviti. Da na ovome trebaju raditi zajedno svi koji se ne slažu sa odlukom – trebaju! Da to ima veze sa formiranjem vlasti – pa i nema. Može se raditi za državu i iz vlasti i iz opozicije, poručio je SDP-ov parlamentarac Saša Magazinović.

-Tebi je ok što jedan Srbin vrijedi 10-ak puta više od Bošnjaka? Hrvat 4-5 puta više od Bošnjaka? Ok ti što je HDZ sada nezaobilazan? Kako to nema veze sa formiranjem vlasti, upitao je Magazinovića Reuf Bajrović te dodao:

– Schmidt je 10 godina kasnije nametnuo ono što su SDP i HDZ tada dogovorili. Zato tadašnji glavni pregovarači u ime SDP-a šute i prave se naivni danas. Slave u tišini sopstvenog doma. Sporazum SDP-HDZ je izdaja građanske BiH, poručio je Bajrović.

– Da ponovim ono što sam govorio prije par godina i zbog čega sam proglašavan radikalom: liberalna demokratija prestaje tamo gdje počinje muslimanska većina, poručio je Suljagić.

(SB)