Home Novosti BiH “TO BI BIO KRAJ BiH”: Komšićeva apelacija Ustavnom sudu BiH izazvala ogorčenje...

“TO BI BIO KRAJ BiH”: Komšićeva apelacija Ustavnom sudu BiH izazvala ogorčenje u RS-u

Zeljko Komsic
Zeljko Komsic

Nakon Komšićeve apelacije uslijedile su žučne reakcije iz manjeg bh. entiteta.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko odredbi Ustava FBiH i Ustava Republike Srpske kojim traži da neustavnim proglasi odredbe u vezi sa vitalnim nacionalnim interesom.

Ovaj zahtjev odnosi se na odredbe koje isključivo konstitutivnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda Republike Srpske vitalnim interesom proglase sve što žele jer kako smatra Komšić na taj način mogu blokirati sve zakonodavne postupke.

Iz Komšićevog kabineta navode da ne mogu samo konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, uticati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, zatim odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odlučuju o sistemu javnog informisanja, kao i to da ne mogu samo konstitutivni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesima. Kako smatraju u kabinetu člana Predsjedništva BiH to je diskriminacija jer pripadnici „ostalih i manjina i građani BiH nemaju nikakva prava u tom procesu“.

“Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi BiH, neko ko se izjašnjava kao Bosanac ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava što je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom obavljanja vlasti”, naveli su iz Komšićevog kabineta.

U suštini, Komšićevim zahtjevom Ustavnom sudu BiH se traži da se utvrdi da su odrebe kojim se svaka odluka i zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma u FBiH i Republici Srpskoj i to u istovjetnom tekstu nespojive s principom demokratije.

“Poslanike u Predstavnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok delegate u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i ti gornji domovi vrše udar na temeljnu demokratiju jer ne predstavlja legitimnu volju glasača, što mora biti promjenjeno”, navode u Komšićevom kabinetu.

Nakon navedene Komšićeve apelacije uslijedile su žučne reakcije iz manjeg bh. entiteta.

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ističe da ukoliko bi Ustavni sud BiH usvojio ovaj zahtjev, to bi značilo kraj BiH i to na zahtjev onih koji se najviše u nju zaklinju.

“Kada ne pripadate nikom, kada ste ni na nebu, ni na zemlji, onda vučete poteze kakve vuče Željko Komšić. Sve više svjestan činjenice da mu Bošnjaci ne mogu obezbjediti drugi mandat i da više ne može lažni Hrvat biti, a zastupati interese Bošnjaka, sarajevski hibrid poseže za svim što se čini kao slamka spasa. Potez Željka Komšića je dokaz koliko SDA i poslušnici poput njega vladaju pravosuđem. Krenuo je Željko Komšić u kampanju, a kako drugačije nego protiv vitalnih nacionalnih interesa”, navodi Sanja Vulić.

Na Komšićevu apelaciju Ustavnom sudu BiH reagovala je i šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Ona je rekla da Komšić apelacijom demonstrira nekoliko bitnih odredbi svojih političkih namjera i djelovanja.

“Prvo, očito je vjerni sljedbenik lika i djela Alije Izetbegovića, te da je sličnim apelacijama iz 2018. godine, a uz pomoć Ustavnog suda koji dokazano politički djeluje, u značajnoj mjeri u dejtonsku ustavnu strukturu unio nered i nepovjerenje među konstitutivne narode, pa tako i u samu zemlju”, rekla je Novaković Bursać.

Ona ističe da je “očigledno da je ovakvim političkim kreaturama više stalo do sopstvenih pozicija i nerealnih političkih ideja od stvarnog života, odnosa i izgradnje funkcionalnosti i povjerenja”.

“Zaštita vitalnih nacionalnih interesa u BiH koja se odvija kroz mehanizme domova naroda je jedan od temeljnih principa ove zemlje i samo nerealnim i zlonamjerim osobama može pasti na pamet da na njega atakuju”, istakla je Novaković Bursać.

Zabrinjava činjenica, kaže Novaković Bursać, da Komšić to radi u trenutku kada je Ustavni sud BiH opet demonstrirao volju da djeluje, ne kao tumač Ustava, nego kao politički organ, što znači da su moguće odluke u prilog apelanta.

“Takva odluka bi sugurno djelovala u prvcu razgradnje ove zemlje, a iz ovakvih poteza jasno se vidi kome je do toga”, poručila je Novaković Bursać.

(SB)