Home Novosti BiH Turković odgovorila Dodiku: Bošnjačke porodice mogu se ponositi svojim precima, oni iza...

Turković odgovorila Dodiku: Bošnjačke porodice mogu se ponositi svojim precima, oni iza sebe nisu ostavljali masovne grobnice i genocide

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, na svojoj Facebook stranici je objavila dokumente stare više od stotinu godina i uputila brutalan odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Podsjetimo, lider SNSD je prije nekoliko dana prozvao i uvrijedio pretke Bisere Turković tvrdeći da su oni “klali Srbe”.

Turković je danas objavila vojnu knjižicu svog djeda i poručila da se Bošnjaci nemaju razloga stiditi svojih predaka, za razliku od nekih drugih. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Moj djed, rahmetli Mehmed-Alija Resić se u Prvom svjetskom ratu, kao pripadnik vojske SAD, borio se na strani Saveznika.

Njegovu vojnu knjižicu i evidenciju njegovog dolaska dok sam bila ambasador BiH u Washingtonu pronašla sam ljubaznošću i uz pomoć osoblja u State Departmentu.

Prije vise od 100 godina, 19. marta 1909. godine, brodom koji je krenuo iz Rijeke, doselio je u Sjedinjene Američke Države. Na službenom dokumentu o ulasku u SAD, svojom je rukom, u rubriku o porijeklu upisao: “Bosnian”.

Djed je u Wilpernu, u Pennsylvaniji, bio jedan od 68 osnivača bosanskog udruženja “Džemijetul Hajrije”. To je samo nekoliko činjenica iz biografije mojih predaka.

Bošnjačke porodice, kao i moja, imaju se razloga ponositi svojim precima, koji iza sebe nisu kao neki drugi ostavljali pustoš, ruševine, logore, i masovne grobnice i genocide. Oni koji ovih dana iz opasnih nacionalističkih motiva žele brutalno falsificirati historiju su ili za ludnice ili za sudnice, napisala je Turković.

(FACE TV)