Home Novosti BiH Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog postrojavanja četnika u Višegradu

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog postrojavanja četnika u Višegradu

Tužilaštvo BiH je na temelju medijskih natpisa, kao i dostavljenih prijava formiralo predmet koji se odnosi na događaje koji su se zbili u nedjelju u Višegradu odnosno u vezi sa okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta, prenosi klix.ba

“Prijave se odnose na kazneno djelo-izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužiteljstva BiH, a postupajući tužitelj zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzet će mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva”, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

Treba istaći i da je jučer Vlada Kantona Sarajevo na elektronskoj sjednici donijela odluku da se Tužilaštvu BiH preda krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad kao organizatora obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Podsjetimo, u nedjelju je održan najavljeni skup pripadnika Ravnogorskog pokreta, simpatizera ratnog zločinca i pripadnika četnikog pokreta Draže Mihailovića na godišnjicu njegovog hapšenja.

Tom prilikom u Višegradu su se mogle čuti poruke i pjesme koje su, nesumnjivo, u domenu govora mržnje, pozivanja na nasilje i istrebljivanje nesrpskog stanovništva.

Skup je održan na području gdje su u Drugom svjetskom ratu, ali i posljednjem ratu ’90-tih godina, vršeni strašni ratni zločini, silovanja, ubistva i mučenja.