Home Novosti BiH Tužilaštvo BiH nakon “nestanka” Milomira Savčića: Sud BiH nije izdao naredbu Sudskoj...

Tužilaštvo BiH nakon “nestanka” Milomira Savčića: Sud BiH nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se saopćenjem za javnost povodom novonastale situacije u vezi sa “nestankom” Milomira Savčića, optuženog za pomaganje u genocidu u Srebrenici, a kojeg Sudska policija nije pronašla na adresi nakon što mu je određen pritvor.

Prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2. augusta podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom, a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda. Postupajući tužilac je, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao 9. augusta u prisutnosti optuženog Milomira savčića i njegovog branioca detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora – navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je nakon ročišta Sud upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbjedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15.30 sati – podvukli su iz Tužilaštva BiH.