Home Novosti VANREDNA VIJEST: Optuženik za genocid Milomir Savčić pobjegao u Srbiju!?

VANREDNA VIJEST: Optuženik za genocid Milomir Savčić pobjegao u Srbiju!?

Otkako je u utorak ujutro potvrdio za Istragu da ne zna gdje je njegov klijent Milomir Savčić, bijeljinski advokat Miodrag Stojanović više ne odgovara na telefonske pozive.

Ni optuženik za genocid kojem je Sud BiH u ponedjeljak odredio pritvor, više se ne javlja. Ali prema informacijama Istrage, telefon Milomira Savčića posljednji je put na teritoriji BiH bio aktivan u ponedjeljak oko 21 sat. Lociran je na baznoj stanici Dvorovi kod Bijeljine, svega nekoliko kilometara od granice sa Srbijom. Poslije toga Savčićev telefon je bio aktivan na teritoriji druge države. Vrlo vjerovatno – Srbije.

Nije evidentiran njegov prelazak granice”, kazao je za Istragu direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Posljednji put je, saznajemo, Milomir Savčić u sistemu Granične policije registrovan 2019. godine. Upravo te godine je protiv njega podignuta optužnica zbog krivičnog djela – genocid. No, to što ga nema u stistemu GP-a, ne znači da Savčić nije napustio BiH. Sudeći na osnovu aktivnosti njegovog telefona, bivši komandant 65. motorizovanog zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske se vjerovatno nalazi na teritoriji Srbije.

Pripadnici Sudske policije, objavili smo u utorak ujutro, Milomira Savčića nisu pronašli na kućnoj adresi. Potvrdio je to kasnije, u razgovoru za Slobodnu Evropu, i ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je i formalni zapovjednik Sudske policije BiH.

“Nisu ga našli. Zvali su ga, nije se javljao na telefon”, kazao je Grubeša za Slobodnu Evropu.

Milomir Savčić je još 2019. godine planirao bjekstvo nakon što je saznao da mu se sprema hapšenje. No, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić tada je spriječila postupajuće tužioce da predsjednika Boračke organizacije RS-a liše slobode.

“Gordana će imati problema ako Savčić bude uhapšen. Ne treba nam spektakl i pretresi”, kazao je Milanko Kajganić na sastanku sa postupajućim tužiocima Predragom Tomićem i Izetom Odobašićem.

Savčić tada nije uhapšen. Optužnica protiv njega je podignuta u decembru 2019. godine. Sud BiH mu je odredio mjere zabrane. Nakon što ih je prekršio, određen mu je pritvor. U svom zahtjevu, Tužilaštvo BiH nije navelo da postoji opasnost od bjekstva optuženika za genocid. I sam Savčić je na ročištu održanom u ponedjeljak kazao da će se sam predati ukoliko mu bude određen pritvor. Na kraju se nije predao. I vjerovatno je pobjegao u Srbiju.

(Istraga.ba)