Home Novosti U Kanadi otkriveno još jedno spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Kanadi otkriveno još jedno spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Kanadi otkriveno još jedno spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici
U Kanadi otkriveno još jedno spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

Dobili smo još jedno mjesto okupljanja prijatelja istine, pravde i kulture sjećanja u Kanadi, poručuju iz IGK

Spomen-obilježje posvećeno žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini otkriveno je u Kanadi, ovaj put u Londonu.

Riječ je o projektu kojeg se sprovela organizacija Bosansko-kanadski islamski centar (BCIC) London pod pokroviteljstvom Inistituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U jednom od parkova u ovom kanadskom gradu postavljena je memorijalna klupa i spomen-ploča na kojoj piše: “U sjećanju na nevine žrtve genocida u Srebrenici, 11. jula 1995., gdje su srpske snage brutalno ubile više od 8.372 muškaraca i dječaka. Da se ne zaboravi. Da se ne ponovi.”

Ovo je, kažu iz IGK, još jedno mjesto okupljanja prijatelja istine, pravde i kulture sjećanja u Kanadi.

– Dobili smo spomen-obilježje koje će na najbolji način širiti važnu misiju da internacionaliziramo bosansku kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH, prije svega u gradu Londonu, a zatim i u Kanadi i svijetu. Dobili smo mjesto okupljanja kanadskih građana kojih je sve više u prihvatanju i javnom iznošenju sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu. Dobili smo mjesto zajedničkog okupljanja bosanskohercegovačke mladosti ne samo u Londonu, već u cijeloj Kanadi, poručuju iz IGK.

Zahvaljujući se svim članovima BCIC London koji su učestvovali u ovoj važnoj misiji borbe za istinu i pravdu, duhovni lider BCIC London i član Internacionalnog ekspertnog tima IGK magistar Avdija Ramić se zahvalio i Institutu.

Direktor IGK dr. Emir Ramić se zahvalio magistru Avdiji Ramiću i članovima BCIC London na kontinuiranoj borbii za istinu i pravdu.

– Spomen-obilježje u Londonu žrtvama najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici, ostaje trajno svjedočanstvo da će se pamtiti ovaj zločin u ime istine i pravde bez kojih nema bolje budućnosti čovjeka i civilizacije. Spomenik na javnom prostoru, u jednom prelijepom londonskom parku, podsjeća i opominje na počinjeni genocid. Važno je da, u borbi protiv ideologije genocida, koja je još živa i kojoj svjedočimo u BiH i šire radimo ovakve stvari. Imamo obrazovaih ljudi koji se bore na tom putu, a to je ujedno borba i svih nas. Ova ideologija genocida, kako je opasna za BiH, tako je opasna i za cijeli svijet, zaključili su iz IGK.