Home Novosti BiH U Predsjedništvu BiH odbijen prijedlog Milorada Dodika

U Predsjedništvu BiH odbijen prijedlog Milorada Dodika

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se u dnevni red uvrsti prijedlog Milorada Dodika da se Predsjedništvo odredi prema Christianu Schmidtu.

Dodik je tražio da se Schmidtovo ponašanje proglasi neustavnim i da se “udalji iz BiH u svjetlu činjenice da je BiH pred dobijanjem kandidatskog statusa”.

Dodikov prijedlog nije uvršten u dnevni red sjednice Predsjedništva BiH niti se o njemu raspravljalo.

Podsjećamo, i Komšić i Džaferović zatražili su ranije od Ustavnog suda BiH preispitivanje ustavnosti odluka o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, koje je na dan izbora nametnuo Schmidt.

Nakon sjednice Predsjedništva, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u zvaničnu posjetu BiH.

Ona se sastala sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Milorad Dodikom i Šefikom Džaferovićem.

Kako je najavljeno, obratit će se političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva, oblasti kulture i poslovne zajednice i svečano otvoriti tunel Ivan na Koridoru Vc.

Na Sarajevskom aerodromu je dočekala Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja je tom prilikom istaknula da je ovo vrlo važna službena posjeta za našu državu.

“Evropska unija je nas ključni partner. Građani i država očekuju dodatni napredak kroz kandidatski status za BiH i doprinos stabilizaciji i napretku“, rekla je Turković.

Posjeta se odvija u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Evropska unija je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu Tarčin-Ivan i za tunel Ivan, što je dio od ukupne grant podrške EU za Koridor Vc u iznosu od 542 miliona eura.

Von der Leyen je jutros kasnila na Sarajevski aerodrom zbog magle.

Let iz Tirane je bio planiran u 9 sati.