Home Novosti BiH U Višegradu napadnut Bahrudin Gušo, povratnik u naselje Drinsko: Napadač uhapšen

U Višegradu napadnut Bahrudin Gušo, povratnik u naselje Drinsko: Napadač uhapšen

Višegrad, BiH - 11. januar 2024: Most Mehmed-paše Sokolovića spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije, i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u razdoblju od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu. Izgrađen je po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, osmanskog velikog vezira od 1571. do 1577. godine, koji je bio porijeklom iz Bosne. Više od četiri stoljeća prkosi vremenu i nijemi je svjedok historije tog kraja. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Bahrudin Gušo, povratnik u naselje Drinsko u Višegradu, napadnut je u utorak navečer. Kako je potvrđeno za N1 iz Policijske uprave Foča, uhapšena je jedna osoba koja se sumnjiči za napad.

“Policijski službenici su uhapsili osobu M.S. nad kojom je izvršena kriminalistička obrada te je ona predata na postupanje u nadležnost tužilaštva”, kazala je Svjetlana Govedarica, glasnogovornica PU Foča za N1.

Incident se dogodio kasno navečer u naselju Bikavac, nakon čega je povrijeđeni najprije prebačen u Urgentni centar Kantonalne bolnice u Goraždu, a potom u KCUS Sarajevo, gdje se trenutno nalazi na liječenju. Prema informacijama policije, Gušo je zadobio teške tjelesne povrede.

O ovom napadu oglasio se i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, Nerin Dizdar.

“Razgovarao sam sa Bahrudinom i ponudio svaku vrstu pomoći u zaštiti njegovih prava. Prema informacija nanesene su teže tjelesne povrede. Ohrabrujuće je da je počinilac identifikovan i ovom prilikom pozivam na brzu i efikasnu reakciju nadležnih institucija. Zahvaljujem se i predstavniku povratnika Muameru Sofoviću koji me izvijestio i promptno djelovao”, napisao je Dizdar.

Podsjećamo, tokom prošle godine povratnici u Višegrad su također bili meta napada pa su tako Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana.