Home Archive Učenici iz Srebrenice rade da skupe novac za ekskurziju

Učenici iz Srebrenice rade da skupe novac za ekskurziju

Srebrenica

Ove godine učenici nisu tražili pomoć, odnosno novac za troškove ekskurzije nego su se obratili srebreničkim firmama da im omoguće da svojim radom zarade potrebna sredstva

 

 

Grupa od 16 učenika trećih razreda srebreničkog Srednjoškolskog centra počela je da radi u kompaniji Gros koja eksploatiše rudu olova i cinka iz rudnika Sase da bi zaradili novac za odlazak na matursku ekskurziju, koja je planirana početkom naredne školske godine.

Zaposlenje nakon škole

Ove godine učenici nisu tražili pomoć, odnosno novac za troškove ekskurzije nego su se obratili srebreničkim firmama da im omoguće da svojim radom zarade potrebna sredstva.

Jedino je firma Gros odgovorila na njihov zahtjev i omogućila da 16 učenika, čiji su roditelji zaposleni u Sasama ili koji nemaju jednog ili oba roditelja, počnu raditi i da tako obezbijede novac za matursko putovanje.

Učenici će dvadesetak dana obavljati različite poslove na čišćenju i uređenju kruga ovog preduzeća, te održavanju sportskih terena, voćnjaka i parkova izgrađenih na bivšoj deponiji jalovine koja je kultivisana i pretvorena u odmaralište i voćnjak. Srednjoškolci neće raditi jamske poslove.

U Grosu kažu da su zadovoljni odgovornim odnosom i zalaganjem učenika na poslu u prethodnih pet dana koliko su radili i da očekuju da će tako i nastaviti, te da će se kod nekog od njih probuditi želja da nakon srednje škole upišu Rudarski fakultet jer bi mogli računati na stipendiju i zaposlenje u ovoj kompaniji nakon završetka studija.

Načelnik obećao pomoći

I učenici osmog razreda područne škole iz Potočara kod Srebrenice pokrenuli su akciju da obezbijede sredstva za ekskurziju.

Oni su prodajom svojih ručnih radova prikupili dvije trećine novca za matursko putovanje naredne školske godine.

Njihova razrednica Meliha Herić za Srnu kaže da u odjeljenju ima 10 đaka i da su oni inicirali akciju izrade suvenira i drugih ručnih radova, te njihovu prodaju da bi obezbijedili sredstva za ekskurziju.

Prema njenim riječima, učenici su pokazali zavidnu nadarenost, kreativnost i vještinu u obje oblasti.

Ona ističe da su učenici na taj način i uz pomoć malih donacija prijatelja škole prikupili dvije trećine potrebnog novca, dodajući da je zamjenik načelnika srebreničke opštine Nermin Alivuković obećao ličnu novčanu pomoć i angažovanje da se prikupi potreban iznos za odlazak đaka na ekskurziju.

 

 

Oslobodjenje.ba