Home Novosti BiH “Udovoljavalo se nacionalističkoj agendi HDZ-a BiH” – Bodo Weber: Sad mogu nastaviti...

“Udovoljavalo se nacionalističkoj agendi HDZ-a BiH” – Bodo Weber: Sad mogu nastaviti svoju lažnu kampanju o navodnoj diskriminiranosti bh. Hrvata u BiH

Čini se da je HDZ-u drago što su ponovo izgubili u izboru za člana Predsjedništva BiH, pa se može reći da su dobili bolju institucionalnu poziciju u izbornom i političkom sistemu Bosne i Hercegovine

Nema nikakvog jedinstva u Evropskoj uniji kad je riječ o Bosni i Hercegovini. Nema jedinstva ni u PIC-u. Jasno je to i prema posljednjoj odluci koju je Christian Schmidt donio protiv vlastite vlade koja finansira pola njegovog tima, kazao je Bodo Weber, viši saradnik u Vijeću za politiku demokratizacije u Berlinu.

– Visoki predstavnik je donio nedemokratsku odluku. Promijeno je izborni sistem sat nakon zatvaranja birališta, pošto su glasači dali svoj glas za sistem koji je on nakon toga promijenio. Jedan dio tih odluka koji se ne odnosi na funkcionalnosti nego na slučaj Ljubić, novi prag u Domu naroda, predlaganje kandidata za predsjednika Federacija, a samim tim i izbor Vlade Federacije posredno ide naruku učvršćivanju trajne dominacije HDZ-a BiH nad hrvatskim biračkim korpusom u Federaciji i Bosni i Hercegovini. Uz to, čini se da je HDZ-u drago što su ponovo izgubili u izboru za člana Predsjedništva BiH, pa se može reći da su dobili bolju institucionalnu poziciju u izbornom i političkom sistemu Bosne i Hercegovine. Zbog ponovnog uspjeha Željka Komšića mogu nastaviti svoju lažnu kampanju o navodnoj diskriminiranosti bh. Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je Weber.

Pojasnio je zbog čega smatra rješenja koja je Schmidt nametnuo nedemokratskim. Udovoljavalo se nacionalističkoj agendi HDZ-a BiH, kaže, što može ići dalje u pravcu etničke podjele političkog sistema Bosne i Hercegovine, pomjeranja balansa između kolektivnih, etničke i individualnih prava ka etničkim pravima i to je suprotno svim presudama Evropskog suda za ljudska prava.

– Vrlo je problematična i preporuka o davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini pod takozvanim uslovima koji se većinom odnose na vladavinu prava, a Schmidt je svojim intervencijom prekršio makar dva principa vladavine prava: jedan je retroaktivna primjena zakona, a drugi je opštost zakona jer amandmani koje je donio nisu ciljani na Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu. Oni su djelimično ciljani na samo jedan politički subjekt, a to je HDZ BiH. To je suprotno evropskom putu jer krši osnovne principe vladavine prava, poručio je Weber.

On smatra, kako prenosi federalna.ba, da preporuka o kandidatskom statusu BiH nije zaslužena i da je došla u trenutku njene duboke političke krize do koje su, kako kaže, doveli sami predstavnici evropskih institucija neprincipijelnim antidemokratskim načinom vođenja pregovora o reformi izbornog sistema

– Ako se bude glasalo za davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, onda su pobijedili ‘neozbiljni akteri’ unutar Evropske unije, koji na jednoj strani godinama vode politiku popuštanja nacionalnim elitama u Bosni i Hercegovini – koje su podrivale njen reformski put i to bi bilo ohrabrenje za ljude poput Olivera Varhelyja, koji bi htjeli Evropsku uniju desničarskih i liberalnih država članica, zaključio je Weber.