Home Novosti BiH UDRUŽENI MEDIJSKI PODUHVAT: Protivnici ulaska Bh. bloka u vlast postali heroji na...

UDRUŽENI MEDIJSKI PODUHVAT: Protivnici ulaska Bh. bloka u vlast postali heroji na naslovnicama Draganovih medija!

Neulazak Bh. bloka ili samo DF-a u izvršnu vlast, značio bi obavezan ulazak Radončića i SBB-a. Stoga, ne treba čuditi što su im i uređivačke politike posljednjih dana gotovo identične. Ono što objavi Avaz, u roku od nekoliko minuta završava i na naslovnicama medija pod kontrolom HDZ-a.

Posljednjih dana svoje mjesto na naslovnicama portala bliskih Draganu Čoviću i HDZ-u prostor dobijaju političari iz Bh. bloka koji su se usprotivili ulasku u vlast, a također i “intelektualci” i pojedinci bliski Fahrudinu Radončiću. Tako je primjerice, prije dva dana na naslovnici jednog od tih portala osvanula Nikšićeva izjava iz Avaza u kojoj tvrdi da mu Radončić i Kukić nisu ponudili novac da ne ulazi u vlast te da je ta odluka čisto principijelna, da bi danas, Čovićevi portali redom objavili prijetnju Nedžada Latića, koji je prije nekoliko mjeseci doživio udarac u glavu, upućenu članu Predsjedništva Željku Komšiću “da će ga zapamtiti”.

Postavlja se pitanje koji je interes HDZ-ovih portala koji sebe i otvoreno predstavljaju kao nekoga ko se bavi isključivo hrvatskim interesima i hrvatskom pitanjem u BiH, otvoreno se uključiti u problem formiranja vlasti između probosanskih stranaka i davati neskrivenu podršku onima koji pod svaku cijenu žele spriječiti da u vlast uđe bilo Bh. blok kao cjelina ili pojedinačno DF.

Odgovor je jasan. Neulazak Bh. Bloka ili samo DF-a u vlast na federalnom i državnom nivou značio bi obavezan ulazak Radončića. A to, koliko je u interesu Radončiću, toliko je i samom HDZ-u.

Odmah nakon izbora Dragan Čović otvoreno je izjavio da bi kao svog partnera u vlasti volio vidjeti Fahrudina Radončića, a bliskost između ova dva političara javnosti je dobro poznata i dokumentovana, o čemu svjedoče i posljednja zajednička preglasavanja ministara SDA u federalnoj vladi od SBB-a i HDZ-a u. Osim toga, Radončić i SBB jedini su politički faktor sa sjedištem u Sarajevu koji su otvoreno kritikovali i sam izbor Komšića u Predsjedništvu i koji, jednako kao i HDZ, zagovaraju konsocijacijski model uređenja u BiH po kome svaki narod bira samo svoje.

Uzimajući to u obzir razumljivo je zašto Čovićevi mediji odjednom imaju interes snažno promovisati pojedince i grupe koje nastoje pod svaku cijenu spriječiti da DF ili Bh. blok uđu u izvršnu vlast, kako bi taj prostor ostao upražnjen za Radončića i SBB, s kojima bi i HDZ-ova pozicija bila neuporedivo lagodnija. Ovo je posebno značajno u jeku Čovićevih uslovljavanja prema budućoj vlasti da se mora donijeti izborni zakon po njegovoj mjeri.

Stoga ne treba previše da iznenađuje što im se i uređivačke politike medija posljednjih dana poklapaju. Ono što objavi Avaz, u roku od nekoliko minuta završava i na naslovnicama medija pod kontrolom HDZ-a.

Tako su se u postizbornom raspetljavanju bosanskog čvora i formiranju vlasti na istoj strani našli Radončić, Čović, Naša stranka, sarajevska gubitnička frakcija SDP-a i još mnogobrojni intelektualci i analitičari koji podržavaju rasplet po kome bi vlast u FBiH činio SBB a ne Bh. blok ili DF. Ko od njih to radi iz interesa, a ko iz čiste naivnosti, procijenite sami.

(D.H.)