Home Novosti BiH „UKOLIKO NE DOĐE DO DOGOVORA OKO IZBORNOG ZAKONA, MI ĆEMO…“: Cvitanović otvoreno...

„UKOLIKO NE DOĐE DO DOGOVORA OKO IZBORNOG ZAKONA, MI ĆEMO…“: Cvitanović otvoreno prijeti, spominje Komšića i Bošnjake…

Konačni prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, a koji je usvojen od strane Hrvatskog narodnog sabora na nedavno održanom zasjedanju Mostaru, usaglašen je s predstavnicima Evropske unije i SAD-a, a koji su utvrdili da su predložene izmjene u skladu sa svim zahtjevima na kojima su oni do sada i insistirali.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, navodeći kako su u ovom prijedlogu ispoštovane sve preporuke i presude kako međunarodnih sudova, tako i one Ustavnog suda BiH vezano za apelaciju “Ljubić”.

“Od njih smo dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH da se dogovore o modalitetima sprovođenja ovih prijedloga. A crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići jeste poštovanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u zajedničkim institucijama”, poručio je Cvitanović.

Na pitanje kako komentira izjave pojedinih bošnjačkih političara da, što se njih tiče, njima odgovara ovaj status kvo do izbora, Cvitanović kaže:

„Oni bi htjeli da ponovo imaju dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, a da jedan bude ponovo Željko Komšić, koga bi oni opet izabrali. Žele da ponovo biraju i predstavnike Hrvata u Domu naroda u FBiH. Žele da nas ponovo dovedu u neravnopravnu poziciju, a što nikako nije dobro za budućnost BiH. Takvi stavovi vode zemlju u još veću političku i institucionalnu nestabilnost.“

Šta ako propadnu ovi pregovori, odnosno koji su to odgovori i potezi koje bi HNS mogla povući 19. februara, za kada je planirano održavanje nove sjednice sabora?

„Kao prvo, dat ćemo šansu političkim pregovorima, a kako bi se došlo do konačnog dogovora. Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge, a kako bi se konačno riješio ovaj problem. Nadam se da će do toga i doći u međustranačkim pregovorima koji su planirani da se održe krajem januara. Ukoliko do toga ne dođe, HNS će 19. februara donijeti zaključke koji će biti odgovor na stanje koje nas čeka u pripremi narednih opštih izbora u BiH“.

Kako uopšte gledate na prijedloge da se napravi građanska država? Nedavno ste upitani kakav bi model države bio najbolji za vas, rekli ste, “Hajde da napravimo tri republike i imat ćemo građanski princip”?

„Oni koji licemjerno zagovaraju nekakav građanski koncept uređenja BiH imaju sasvim druge ciljeve. To bi u stvari bila jedna građanska unitarna država u kojoj bi dominantan bio samo jedan narod. A što se tiče drugog dijela vašeg pitanja, ta izjava je upućena onima koji gotovo svakodnevno zagovaraju građansku državu. Poručio sam im da ukoliko to žele hajde onda da napravimo tri republike, ukinemo sve nacionalne odrednice i imat ćemo potpuni građanski princip“.

Da li međunarodni predstavnici shvataju situaciju u BiH, te šta se krije iza priča kako je potrebno ukinuti etničke principe?

„Bojim se da ponekad jednostavno ne shvataju u kakvu su državu došli i koliko je ona specifična i složena. Ne shvataju istoriju. Jedan dio razumije, a kroz ove pregovore oko izmjena Izbornog zakona se moglo i vidjeti ko je to. To su međunarodni predstavnici koji razumiju hrvatsko pitanje, ali i suštinu BiH šta znači konstitutivnost, tri naroda, dva entiteta“.

(SB)