Home Novosti BiH Mesić: Bogićević, Tupurkovski i ja pripremamo dokument o politici prema BiH

Mesić: Bogićević, Tupurkovski i ja pripremamo dokument o politici prema BiH

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata, Stjepan Mesić, večeras je u Pressingu govorio o aktuelnim političkim odnosima u BiH i regiji. Mesić je istakao da je u pripremi dokument koji rade on, Vasil Tupurkovski i Bogić Bogićević koji će poslati na zvanične adrese o stanju u BiH.

Mesić je istakao da adresa onima koji žele komunicirati sa BiH mora biti Predsjedništvo BiH.

“Ja načelno polazim od toga da je za sve šefove država adresa s kojom komuniciraju sa BiH – Predsjedništvo BiH. Niko neće da razumije činjenicu, a to je da se iz hrvatskog korpusa bira jedan član Predsjedništva. U FBiH iz bošnjačkog korpusa se bira jedan, u RS se bira jedan. Sada bi bilo logično da neko pita gdje su ti Hrvati ili Bošnjaci koji boi trebali glasati u RS. To se ne problematizira, nego se problematizira onog ko dolazi iz hrvatskog korpusa. Njih trojica predstavljaju BiH, prema tome to je adresa s kojom se može komunicirati u BiH. Neki tu činjenicu zaboravljaju i onda Dodika primaju kao predstavnika Srba, u Zagrebu i Beogradu. Međunarodna zajednica bi morala biti ta koja će reći da oni predstavljaju BiH. Tu ulogu mora odigrati i novi predstavnik međunarodne zajednice i ja se toplo nadam da će se to ostvariti“, pojasnio je Mesić.

Potom je kazao da su on, Bogićević i Vasil Tupurkovski dogovorili realizaciju jednog dokumenta sa prijedlozima o politici koja se vodila prema BiH i koja se vodi.

“Dogovorili smo, Vasil Tupurkovski, Bogić Bogićević i ja da idemo sa jednim prijedlogom da kažemo svoje mišljenje o politici prema BiH koja je bila i koja je sada i koja bi trebala biti. Mi ćemo sa tim vrlo brzo izaći, poslat ćemo na sve nadležne adrese. Nas trojica smo jedini preživjeli članovi Predsjedništva Jugoslavije i sva trojica smo bilio za to. Moj dolazak u Beograd je bio da izborimo Konfederaciju i da svi konstitutivni elementi Jugoslavije proglase svoju samostalnost i isti dan potpišemo konfederalni sporazum, bez rata, bez ubijanja. Milošević to nije htio, onda je u dogovoru sa Tuđmanom u Karađorđevu dogovorio podjelu BiH. Hrvatska treba dobiti banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać. Sada vam je jasno zašto je Krajina proglašena autonomna oblast, to je sve bilo u igri“.

Još je pojasnio da će tim dokumentom tražiti da BiH zacrta put prema građanskoj državi.

“Mi ćemo tražiti da BIH zacrta put prema građanskoj državi. Ako su sve države u Evropi građanske, ne može BiH biti različita. Ne kažem da sve stvari moraju biti u jednom danu, to je jedan proces”.

(N1)