Home Novosti Umro Wim Kok, premijer čija je vlada otišla zbog Srebrenice

Umro Wim Kok, premijer čija je vlada otišla zbog Srebrenice

Wim Kok, nekadašnji nizozemski premijer, čija je vlada podnijela ostavku zbog uloge nizozemskih vojnika u sastavu Ujedinjenih naroda u Srebrenici, umro je u subotu u dobi od 80 godina, objavila je njegova laburistička stranka.

Koku, premijeru Nizozemske od 1994. do 2002. godine, otkazalo je srce, priopćili su njegovi laburisti.

Kok je vladao tijekom perioda snažnog gospodarskog rasta te je vodio tri koalicijske vlade.

Njegova vlada je 2002. podnijela ostavku nakon što je službeno izvješće koje je naručila od Nizozemskog instituta za ratnu dokumentaciju (NOID) proglasilo nizozemske vojnike odgovornima za neuspjeh u sprečavanju genocida u Srebrenici.

U tom dokumentu nizozemski politički i vojni vrh okrivljeni su za neuspjeh nizozemskih mirovnjaka u sprečavanju genocida. Izvješće od 7.000 stranica okrivilo je nizozemske političare za slanje državnih snaga u gotovo nemoguću misiju s loše definiranim ciljevima i slabim mandatom.

Muslimane u Srebrenici čuvalo je samo nekoliko stotina lako naoružanih nizozemskih plavih kaciga. Srpske snage zauzele su tu UN-ovu sigurnosnu zonu bez ispaljenog metka i potom počinile genocid. Izvješće je krivilo i nizozemske časnike u Srebrenici za nesvjesno pomaganje u etničkom čišćenju odvoženjem muslimanskih žena i djece iz opkoljenoga grada.

(N1)