Home Novosti BiH ŽELJKA CVIJANOVIĆ, PRVI PUT NAKON IZBORA: „Zbog Komšića očekujem još veči problem...

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, PRVI PUT NAKON IZBORA: „Zbog Komšića očekujem još veči problem između Bošnjaka i Hrvata; Sarajevo RS-u želi zlo; Srbija je naš oslonac…“!

Željka Cvijanović, novoizabrana predsjednica Republike Srpske, u prvom intervjuu za medije iz Beograda nakon izbora, kazala je kako od Srbije očekuje najveću podršku

Za beogradki „Alo“ Cvijanovićka je kazala kako vjeruje da će s Miloradom Dodikom, budućim članom Predsjedništva BiH, i ubuduće funkcionirati dobro.

„Dugo radimo zajedno i funkcionišemo kao tim, zato mi to što dolazim na poziciju predsjednika Republike Srpske nije opterećenje, naprotiv. S druge strane, Milorad Dodik daje posebnu snagu svakoj funkciji na kojoj se nađe. Samo politički nezreo čovjek bi se s tim takmičio. Oni koji su politički zreli u tome vide prednost i udružuju snage da bi doprinijeli timskom efektu“, kaže Cvijanovićka, osvrnuvši se i na izbor Željka Košića u Predsjedništvo BiH:

„Očekujem da će nesređeni odnosi između Bošnjaka i Hrvata postati još veći problem. S druge strane, važno je da mi u Republici Srpskoj u najkraćem roku provedemo izborne rezultate i konstituišemo institucije“, ističe Cvijanovićka.

„Samo naivni mogu misliti da su ekonomski izazovi jedini na kojima ćemo morati nastaviti raditi u budućnosti. Kad je riječ o Republici Srpskoj, tu uvijek postoji potreba da predano radite na očuvanju njene ustavne pozicije, jer je namjera da se umanji njen politički značaj ili ustavni kapacitet stalno prisutna u političkom Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice. Dakle, moraćemo i dalje mnogo raditi na političkom planu i na očuvanju stabilnosti naših institucija“, ističe predsjednica RS-a.

„U prethodne četiri godine nismo imali koordinaciju sa ljudima iz Republike Srpske koji su bili na vlasti u Sarajevu i to je otežavalo naše napore i na političkom i na ekonomskom planu. Sad će postojati koordinacija i moći ćemo više da se posvetimo razvoju Republike. Milorad Dodik je izabran da štiti interese Republike Srpske, a on taj posao zna, a i procedure su jasne. Pri tome, on radeći za interes svog naroda i svoje Republike nikada nikome nije nanosio zlo, niti ga je poželio.

To što drugi ne vole da čuju kad on određene pojave naziva pravim imenom nije njegov problem. Ali nisam naivna i odlično znam da njemu lično, ali i Republici Srpskoj mnogi žele zlo u sarajevskim političkim krugovima, kao i u dijelu međunarodne zajednice, i uporno nastoje da ga prikažu u lažnom svjetlu. Što se tiče stranaca, oni svoje promašaje pokušavaju prikriti uobičajenim trikom – individualizacijom problema dajući mu njegovo ime, a prikrivajući ono što su pravi problem BiH.“

Na pitanje, na koga Republika Srpska može da računa izvan njezinih granica, Cvijanovićka je odgovorila:

„Na Srbiju, što je prirodno, ali i na sve one koji imaju i koji će razviti taj realni pristup.“

(SB)