Home Novosti BiH Uprkos velikim naporima hrvatske diplomatije: Zbog čega je važno da NATO ne...

Uprkos velikim naporima hrvatske diplomatije: Zbog čega je važno da NATO ne spominje konstitutivnost naroda u BiH

Zagrebački “Jutarnji list” piše kako se u završnom dokumentu neće spominjati konstitutivni narodi, na čemu je Hrvatska izričito insistirala.

Uprkos velikim naporima hrvatske diplomatije, takozvana konstitutivnost naroda neće biti uvrštena u završni dokument, odnosno deklaraciju na samitu NATO-a u dijelu koji se tiče Bosne i Hercegovine, pišu hrvatski mediji.

Zalaganje za uvrštavanje pojma konstitutivnosti naroda bio je osnovni cilj i motiv hrvatske diplomatije, međutim sada je već izvjesno da do toga neće doći.

Zagrebački “Jutarnji list” piše kako se u završnom dokumentu neće spominjati konstitutivni narodi, na čemu je Hrvatska izričito insistirala.

– Hrvatska bi bila sretnija kada bi se izrijekom spominjala konstitutivnost naroda, ali i ovako smatra da je postignut uspjeh u višednevnim naporima o izmjeni ovog dijela deklaracije s NATO summita, jer je izravni nacrt išao prema nekoj građanskoj državi, što Hrvatska smatra nekom prikrivenom namjerom. U deklaraciji će se izraziti potpora suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH – piše “Jutarnji list”, koji konstatira da Hrvatska već dulje vrijeme u međunarodnim organizacijama insistira da se u BiH provedu izborne reforme kojima će se osigurati ravnopravan tretman Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

– Dosad Hrvatska nije uspjela dobiti neku veliku potporu niti u EU niti u NATO savezu – zaključuje “Jutarnji list”.

Nakon sinoćnjih Milanovićevih istupa u kojima je oštro kritizira NATO savez navodeći da Hrvatsku, kako je kazao, “niko ne šljiivi pet posto”, uslijedio je, kako javljaju mediji, poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Nakon svega je pronađen “kompromis”. U deklaraciji sa summita NATO-a neće se spominjati konstitutivnost naroda, što je pojam koji Bosnu i Hercegovinu podrazumijeva i vidi kao etnički podijeljenu zemlju nego će se u deklaraciji spomenuti tek Dejtonski sporazum te izborna reforma u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, što je općeprihvaćena stvar, i što nikome u BiH nije ni bilo sporno.

Hrvatska diplomatija pretrpjela je težak poraz, jer je njen osnovni cilj bio u tekst deklaracije progurati konstitutivnost naroda koja nije niti NATO niti evropski standard.

Ovakav rasplet događaja u vezi s deklaracijom s NATO samita još jučer je najavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u izjavi za medije kazao da Hrvatska zbog forsiranja konstitutivnosti naroda ulazi u sukob s NATO savezom.

Komšić je, naime, ocijenio da Hrvatska ulazi u sukob s NATO-om nakon što je predsjednik Zoran Milanović ranije u nedjelju rekao da neće prihvatiti završnu deklaraciju Saveza a da se u njoj ne spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda.

“Zbog forsiranja prevladanog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda, Hrvatska dolazi u sukob s NATO-om”, rekao je Komšić.

U posljednje vrijeme u BiH jedan od najučestalijih političkih refrena, koji dolazi uglavnom od HDZ-a i HNS-a, je onaj o navodno ugroženoj konstitutivnosti naroda i potrebi da se ova prava dodatno sistemski zaštite i učvrste. Vođen ovim argumentima, HDZ predlaže izborni zakon po kome bi narodi bili izborne jedinice!

HDZ-ova i HNS-ova tvrdnja da je konstitutivnost naroda odraz najviših evropskih vrijednosti je potpuno neutemeljena. Upravo suprotno, ako bi se tražile vrijednosti koje su primijenjene u većini evropskih država, uključujući i one multietničke, to bi upravo bio liberalni princip „jedan čovjek, jedan glas“, u kojem je građanin a ne kolektiv nosilac suvereniteta.

Stoga je za BiH od iznimne važnosti činjenica da se u deklraciji NATO pakta ne spominje konstitutivnost naroda, na čemu je snažno insitirala hrvatska diplomatija i predsjednik Hrvatske, Zoran Mianović.