Home Novosti BiH Sattler srušio snove Dodiku: Zatvaranje OHR-a nije opcija, Schmidt je vrlo iskusan...

Sattler srušio snove Dodiku: Zatvaranje OHR-a nije opcija, Schmidt je vrlo iskusan političar

– Trenutno je BiH daleko i od punopravnog članstva u Uniji, i stoga u ovom trenutku zatvaranje OHR-a nije opcija.

Bosna i Hercegovina je trenutno daleko od punopravnog članstva u Evropskoj uniji, stoga u ovom trenutku zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) nije opcija, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Komentirajući izbor novog visokog predstavnika u BiH, Sattler kaže da je, prije svega, veći angažman Njemačke u BiH dobar znak.

– Kao drugo, Christian Schmidt je vrlo iskusan političar, dobar je poznavalac prilika u BiH i regionu i to je dobra kombinacija. S moje strane imat će ispruženu ruku i tu je ponuda za saradnju. Prošle smo godine u Mostaru pokazali šta možemo postići kada djelujemo zajedno, rekao je.

Naglasio je da BiH, s druge strane, ne može postati članica EU, sve dok u BiH djeluje Ured visokog predstavnika.

– Članstvo u EU nije kompatibilno s ovako snažnim prisustvom i međunarodne zajednice. Međutim, trenutno je BiH daleko i od punopravnog članstva u Uniji, i stoga u ovom trenutku zatvaranje OHR-a nije opcija. Vidjeli smo i porast tenzija u BiH, intenzivirana je nacionalistička retorika, tako da nije vrijeme za eksperimentiranje. Zatvaranje OHR-a nije tema, izjavio je, između ostalog, Sattler.