Home Novosti BiH UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: „Poslanici stranaka Izetbegovića i Komšića hoće da naređuju...

UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: „Poslanici stranaka Izetbegovića i Komšića hoće da naređuju Narodnoj skupštini…“

Poslanici SDA i DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputili su pismo kolegama u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem od njih zahtijevaju da stave van snage pojedine zaključke usvojene 10. decembra prošle godine na posebnoj sjednici parlamenta RS-a.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kaže za „Glas“ da je pismo koje je uputila grupa poslanika u suštini bez ikakvog političkog i pravnog značaja.

“Međutim, ton i dijelovi sadržaja tog pisma kojim oni nešto zahtijevaju od Narodne skupštine Republike Srpske vrlo dobro ilustruju kako političko Sarajevo vidi odnose u BiH između različitih nivoa vlasti, dajući nekakav nadređeni položaj jednog zakonodavnog tijela u odnosu na drugo što nema uporište ni u Ustavu, ni u realnim odnosima”, kaže Novaković-Bursać.

Prema njenim riječima, SDA-DF-ovsko pozivanje na “mirno rješenje spora” imalo bi smisla da se umjesto zazivanja foruma prisilne jurisdikcije počnu pozivati na Ustav i jasnu podjelu nadležnosti za koju se predstavnici Republike Srpske u kontinuitetu zalažu.

“Kako im to nije na umu pismo ostaje kao još jedan jalov pokušaj da sopstvenoj javnosti prikažu da nešto rade”, kaže Novaković-Bursać.

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Perica Bundalo kaže za naš list da upada u oči da se poslanici Parlamenta BiH na jedan neuobičajen i neprimjeren način obraćaju entitetskom parlamentu, jer kako kaže, impliciraju nadređenost Parlamenta BiH u odnosu na Narodnu skupštinu.

“Posebno iritira to što naglašavaju da njihov dopis predstavlja akt visokog prioriteta koji zaslužuje promptno postupanje, jer time praktično sebi daju ulogu naredbodavca i nekoga ko može da izda nalog parlamentu RS-a šta da radi, što je neumjesno”, kaže Bundalo.

On dodaje da navode o mirnom rješenju spora doživljava kao svojevrsnu prijetnju, a ne kao relaksiranje političke situacije.

“U suštini, takvo ponašanje i takav odnos prema Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja drsko i bezobrazno produbljivanje krize”, zaključuje Bundalo.