Home Novosti VELIKA BRITANIJA Predstavljena ovogodišnja tema sedmice sjećanja na Srebrenicu: Premoštavanje podjele –...

VELIKA BRITANIJA Predstavljena ovogodišnja tema sedmice sjećanja na Srebrenicu: Premoštavanje podjele – suprotstavljanje mržnji

Državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, uvaženi poslanik James Brokenshire, predstavio je u Domu lordova temu ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici – “Premoštavanje podjele – suprotstavljanje mržnji”

Svake godine fondacija “Remembering Srebrenica” (Sjećanje na Srebrenicu) odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se mora obilježiti. Danas predstavljena tema bit će okosnica stotinama događaja koji će se tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu (07.-14- jula) održati širom Velike Britanije.

Temom “Premoštavanje podjele – suprotstavljanje mržnji” želi se inspirisati sve ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice kao i da priznaju one koji grade mostove između zajednica.

Dr. Waqar Azmi OBE, predsjednik fondacije “Sjećanje na Srebrenicu”, izjavio je: “Sa porastom zločina iz mržnje, kao i onih koji šire mržnju, nadamo se da će tema “Sjećanja na Srebrenicu” 2019. nadahnuti ljude na obilježavanje Srebrenice kako bi pomogli ujedinjenju zajednica protiv mržnje i pomogli u promjeni stavova i ponašanja kada je riječ o važnosti izgradnje mostova ”.

Od osnivanja “Sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji 2013. godine, više od 90.000 mladih ljudi educirano je lekcijama iz Srebrenice, organizovano je 6.200 događaja u znak sjećanja širom zemlje i stvoreno je preko 1.200 lidera u lokalnim zajednicama koji su se obavezali da će se suprotstaviti mržnji i netoleranciji u svojim zajednicama.

(Index.ba)