Home Novosti BiH VELIKA PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ ZBOG DOLASKA JAMESA O`BRIENA: „U Bosnu i...

VELIKA PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ ZBOG DOLASKA JAMESA O`BRIENA: „U Bosnu i Hercegovinu dolazi sa zadatkom da završi započeto prije 30 godina…“

Pomoćnik sekretara za evropska i evroazijska pitanja u State Departmentu James O’Brien boravit će u Sarajevu, između 1.-3. februara.

U očima njemačkih i briselskih političara, ali i visokih američkih zvaničnika, zapadni Balkan predstavlja sivu mrlju na mapi Evrope i NATO-a, koju zbog aktuelnih globalnih dešavanja treba što prije riješiti, a što podrazumijeva i disciplinovanje političara koji opstruišu evroatlanski put BiH, kaže ovo za “Glas” naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić, komentarišući vjerovatne motive najavljene diplomatske posjete BiH (od 1. do 3. februara) pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Jamesa O’Briena, koga mnogi nazivaju “ocem Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Prema riječima Mitića, inače bliskog režimu Milorada Dodika, “ova posjeta BiH najbolje ilustruje da se zapadnim zvaničnicima žuri da riješe pitanje BiH prije završetka rata u Ukrajini i crtanja nekih novih globalnih mapa uticaja, odnosno fiktivnih geopolitičkih granica”.

-Iako se SAD suočavaju sa mnogim izazovima, od rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, problema u vezi sa Teksasom i predsjedničkih izbora, oni neće dozvoliti da se bez njih bilo šta rješava, jer žele osigurati svoju dominaciju u Evropi pa samim tim i u BiH, a koja je napravljena širenjem straha od nekavog malignog ruskog uticaja, kaže Mitić.

Smatra da je O’Brien jedna od posljednjih sivih eminencija Algbrightove, posljednji kec iz rukava Amerike, koji u BiH vjerovatno dolazi sa zadatkom da završi započeto prije 30 godina. Oni su tada, kako kaže Mitić, smatrali da je Dejtonski sporazum samo jedno privremeno rješenje te da će vrijeme i visoki predstavnici učiniti svoje.

-Sačinili su Dejton, verujući da će ovaj sporazum moći interpretirati i tumačiti kako hoće, u zavisnosti od geopolitičkih okolnosti. Prevideli su da će srpski narod želeti da zadrži Republiku Srpsku, da će ona uprkos svim pritiscima opstati, a što se danas nikako ne uklapa u njihove planove, jer se Srpska protivi ulasku BiH u NATO. To im dobro remeti planove, pogotovo u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja i odnosa prema Rusiji. Oni ove prostore doživljavaju kao svoju sferu uticaja. Kako u svetu jača multipolarnost i uticaj drugih globalnih sila, zapadne zemlje predvođene SAD žele poklopiti Balkan, jer su svesne da njihova moć slabi. Zbog toga treba očekivati nove pritiske, odnosno stavljenje na sto predloga koji se nikako ne uklapaju u srpske nacionalne interese, navodi Mitić.

-Očekujem da Washington i Brisel povećaju svoj pritisak na Republiku Srpsku, ali i Srbiju, a u njima već značajnu ulogu ima njemački faktor i nepriznati visoki predstavnik Schmidt koji smatra da je duh Dejtona bitnija od slova. Razumljivo je što se Srpska tome protivi, jer su njene crvene linije odavno načete i ugrožene te svaki dalji korak vodi ka njenom institucionalnom uništavanju. I dok je tako, biće problematično i u BiH, jer ovo što se pokušava raditi nema apsolutno nikakve veze sa međunarodnim pravom. Vrijem za Brisel i Vašington nikako ne radi i oni su svesni toga. Zato sada pokušavaju ubrzati određene procese na Balkanu. Verujem da je ovo, u neku ruku gledano, posljednji trzaj aktuelne američke admistracije, koju predvode političari iz devedesetih, jer je veliko pitanje da li Bajden može pobediti na predstojećim predsedničkim izborima, kazao je Mitić.

Podsjetimo, pomoćnik sekretara za evropska i evroazijska pitanja u State Departmentu James O’Brien boravit će u Sarajevu, između 1.-3. februara.

Njegova posjeta će naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, najavljeno je iz State Departmenta.

Tokom boravka u Sarajevu, pomoćnik sekretara O’Brien sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti od suštinskog značaja za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine tako i u Republici Srpskoj, navodi se.

“Pomoćnik sekretara O’Brien također će se sastati s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom i na Univerzitetu u Sarajevu održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD-a u regionu”, navode iz State Departmenta.

Podsjetimo, O’Brien je na ovu poziciju unutar američke administracije imenovan na prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena. Prethodno je bio jedan od ključnih ljudi za uvođenje američkih sankcija, između ostalih i zvaničnicima u BiH.

O‘Brien je za vrijeme Clintonove administracije bio viši savjetnik državne sekretarke Madeline Albright te je aktivno učestvovao u kreiranju Dejtonskog sporazuma te je bio angažovan na podršci SAD-a Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u okviru čega je pomogao da se osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti privedu pravdi.