Home Novosti BiH SKANDAL NA KANTONALNOJ TELEVIZIJI: TVSA zabranila prilog o slučaju “Respiratori” u kojem...

SKANDAL NA KANTONALNOJ TELEVIZIJI: TVSA zabranila prilog o slučaju “Respiratori” u kojem su sagovornice trebale biti…

Nakon prvostepene, a zatim i drugostepene presude, prema kojoj je njen klijent osuđen na kaznu zatvora od pet godina, Avdibegović je otvoreno kritikovala sudsko Vijeće da je njenom klijentu presudilo za djela za koja ga optužnicom Tužilaštvo nije uopće teretilo.

Kantonalna Televizija Sarajevo zabranila je prilog o slučaju “Respiratori” u kojem su sagovornice trebale biti advokatice Tatjana Savić i Mirna Avdibegović, potvrđeno je za sarajevski portal Istraga.

Mirna Avdibegović je zastupala Fikreta Hodžića tokom trogodišnjeg suđenja pred Sudom BiH. Nakon prvostepene, a zatim i drugostepene presude, prema kojoj je njen klijent osuđen na kaznu zatvora od pet godina, Avdibegović je otvoreno kritikovala sudsko Vijeće da je njenom klijentu presudilo za djela za koja ga optužnicom Tužilaštvo nije uopće teretilo.

I advokatica Tatjana Savić, koja nije bila direktno uključena u predmet “Respiratori”, otvoreno je kritikovala presudu. U razgovoru za naš portal nedavno je kazala da je pravna načela u presudi za aferu “Respiratori” nisu ispoštovana.

“Nakon analize prvostepene presude, žalbi i drugostepene presude, moje mišljenje je da je prvostepena presuda morala biti ukinuta da bi se u ponovljenom postupku pravilno primijenilo pravo. Svjedoci smo svakodnevnog urušavanja vladavine prava sa opštim utiskom da je stanje sve gore, a povjerenje u pravosuđe sve manje. Smatram da potvrđivanje prvostepene presude u predmetu “Respiratori” tome dodatno doprinosi. Opasnost na koju upozoravam je u tome što se sada radi o pravosnažnoj presudi koja je postala sudska praksa na koju će se potencijalno u budućnosti sudovi pozivati, a po mom mišljenju, ta presuda je donesena uz brojne bitne povrede odredaba krivičnog postupka”, kazala je Savić za Slobodnu Bosnu.