Home Novosti BiH VELIKI GOVOR NJEMAČKOG KANCELARA U EVROPSKOM PARLAMENTU: “Potrebna nam je geopolitička Evropska...

VELIKI GOVOR NJEMAČKOG KANCELARA U EVROPSKOM PARLAMENTU: “Potrebna nam je geopolitička Evropska unija, proširena i reformirana. Moramo ispuniti obećanje koje smo dali zemljama Zapadnog Balkana!”

Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su dana prije svega zemljama Zapadnog Balkana, kojima je europska perspektiva obećana prije 20 godina.

Njemački kancelar Olaf Scholz snažno se u utorak u Strasbourgu zauzeo za proširenje i stvaranje geopolitičke Unije okrenute budućnosti.

“Europska unija se mora promijeniti. Potrebna nam je geopolitička Europska unija, proširena i reformirana i okrenuta budućnosti”, rekao je Scholz u svom govoru zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Rekao je da je važna odluka u oblikovanju geopolitičke Europe donesena prošle godine dodjelom kandidatskog statusa za nekoliko zemalja, a s nekima su otvoreni pristupni pregovori.

“Mi smo građanima država Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i u perspektivi Gruzije rekli: Vi pripadate nama, želimo da postanete dio naše Europske unije”, rekao je Scholz.

Dodao je da tu nije riječ o altruizmu, nego da za to postoje ekonomski razlozi i da se tu radi o vjerodostojnosti EU. Istaknuo je da se tu radi i o miru u Europi nakon prekretnice koju predstavlja ruski napad na Ukrajinu. Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su dana prije svega zemljama Zapadnog Balkana, kojima je europska perspektiva obećana prije 20 godina.

Zalaže se za jačanje transatlantskog saveza na partnerskim osnovama
Za uspjeh politike proširenja potrebna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i nastavak provedbe reformi u kandidatskim zemaljama, rekao je. Njemački kancelar zagovora multipolarni poredak u kojem će Europa biti dobro mjesto za život, ravnopravna s ostalim regijama i zemljama u svijetu.

Kaže da Europa ima globalnu odgovornost i da se njeno blagostanje ne može odvojiti od situacije u ostatku svijeta. Scholz je rekao da treba jačati europsku odbrambenu industriju, saradnju u području zračne odbrane, provedbu Strateškog kompasa, tješnju saradnju između EU i NATO-a. Scholz se zauzeo za jačanje transatlantskog saveza na partnerskim osnovama.

Podržao pristup Von der Leyen u odnosu prema Kini
“Što više mi ulažemo u našu sigurnost i odbranu, civilnu otpornost, tehnološku suverenost, pouzdane opskrbne lance, u našu neovisnost u pogledu kritičnih sirovina, to smo bolji saveznici našim transatlantskim prijateljima”, rekao je Scholz. Njemački kancelar zagovora nastavak podrške Ukrajini u njenoj odbrani od ruske agresije i pomoć EU za poslijeratnu obnovu te zemlje.

Što se tiče odnosa s Kinom, koju EU definira kao partnera i sistemskog suparnika, Scholz je rekao da podržava pristup predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je rekla da je potrebno smanjiti rizik od ovisnosti o Kini, a ne odvajanje od Kine.

“Evropa se mora okrenuti svijetu”
Zauzeo se za partnerske odnose sa zemljama globalnog juga, da se njihove brige i legitimni interesi ozbiljno uzmu u obzir. “Zato je važno da Evropa pokaže solidarnost i pomogne u borbi protiv siromaštva, za sigurnost hrane i održi obećanja koja je dala u pogledu zaštite klime”, rekao je Scholz.

Rekao je da je potrebno zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike, s Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i u perspektivi s mnogo drugih država. “Ima puno smisla brzo zaključiti nove sporazume o slobodnoj trgovini s Mercosurom, Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i – dugoročno gledano – s mnogim drugim zemljama”, rekao je Scholz.

“Evropa se mora okrenuti svijetu. Ako nastavimo s besplodnim pregovorima o novim sporazumima o slobodnoj trgovini u godinama koje dolaze, drugi će diktirati pravila – s nižim ekološkim i društvenim standardima”, ustvrdio je njemački kancelar.