Home Novosti BiH VELIKI INTERVJU ŽELJKA KOMŠIĆA ZA UKRAJINSKU “PRAVDU”: “Dodik neće uspjeti, budućnost BiH...

VELIKI INTERVJU ŽELJKA KOMŠIĆA ZA UKRAJINSKU “PRAVDU”: “Dodik neće uspjeti, budućnost BiH je u EU…!”

VELIKI INTERVJU ŽELJKA KOMŠIĆA ZA UKRAJINSKU “PRAVDU”: “Dodik neće uspjeti, budućnost BiH je u EU…!”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je veliki intervju za ukrajinski list Europljanska Pravda u kojem je pričao o raznim temama.

Kada su ga upitali za potencijalni novi sukob u Bosni i Hercegovini, Željko Komšić je rekao:

“Prvo, moram istaći da je politička situacija u Bosni i Hercegovini prilično nestabilna. Drugo, okolnosti koje su dovele do rata devedesetih u BiH nisu nestale. Međutim, za razliku od kraja prošlog stoljeća, sada nema snaga sposobnih za pokretanje novog rata, koliko ja znam. Rat u BiH nikada nije započeo kao lokalni rat Bosne i Hercegovine. Rat je uvijek došao k nama izvana.

Prvo je došao kao rezultat politika tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića iz Srbije. A onda je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman vidio priliku za podjelu naše zemlje. Tada su ove države bile sposobne za vođenje rata. Ali sada nemaju tu sposobnost.

No, vjerujem da Bosna i Hercegovina uvijek treba ostati budna. Jer još uvijek smo ovisni o regionalnim trendovima i promjenama u Europi. Tako da, u slučaju značajnih poremećaja, možemo završiti s ratom.

Po mom mišljenju, takav rat sada ne može započeti. Odluka za rat u Bosni i Hercegovini više ne može biti donesena u zemljama bivše Jugoslavije. I takve sposobnosti jednostavno sada ne postoje.”

Komšić je odgovorio i na potencijal odvajanja bosanskohercegovačkog entiteta RS, kako to povremeno najavljuje predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik.

“Ne mislim da će uspjeti. Neće imati dovoljno podrške za takvu inicijativu. Osim toga, i sama Srbija vjerovatno neće vidjeti ovu inicijativu kao povoljnu za sebe.

Međutim, Rusija trenutno nema sposobnost interveniranja u poslovima Zapadnog Balkana. Sve snage Rusije su sada usmjerene prema ratu protiv Ukrajine, i nije sposobna za miješanje u događaje na Zapadnom Balkanu.

Naravno, Rusija će pokušati održati svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu, posebno putem posredovanja Dodika i Srbije, ali i putem nekih drugih političara, poput predsjednika Milanovića”, istakao je član Predsjedništva BiH.

Bilo je i pitanje o podršci za Dodikov separatizam među srpskim narodom u Bosni i Hercegovini.

“Sudeći po rezultatima glasanja tokom izbora u BiH, na kojima je Dodik pobijedio, onda da. Ali koliko vidim i koliko mogu procijeniti situaciju, građani RS nisu spremni za borbu. Da, podržavaju retoriku i stavove Dodika, ali nisu spremni umrijeti za te ideje.”

Istakao je i da bi rado podržao sankcije Rusiji, ali da postoji specifičan ustroj Bosne i Hercegovine koji sprječava ovu odluku.

“Ovdje moramo uzeti u obzir naš ustavni proces, kako se donose takve odluke. Da bi takve odluke bile usvojene, trebate osigurati konsenzus na nivou predsjednika i u Vijeću ministara BiH.

To, pak, znači da sankcije moraju biti podržane od strane predstavnika RS. To zahtijeva ustav. Ali nema konsenzusa ni na ovom pitanju ni na nivou Predsjedništva ni u Vijeću ministara.

I nismo mi napisali takav ustav, pa imamo što imamo…”, rekao je Komšić, pa dodao: “Ukrajina ima razne vrste političke podrške od Bosne i Hercegovine. Svaki put kada nas je Ukrajina pitala za naš politički stav u vezi s ruskom agresijom prema Ukrajini, osigurali smo im našu političku osudu te agresije.”

Na pitanje o hrvatskoj manjini u BiH, Komšić je bio decidan.

“Po mom mišljenju, nijedan narod u Bosni i Hercegovini ne može se smatrati manjinom. Bez obzira ko smo, Bosna i Hercegovina pripada svima nama.

Ona ne pripada nikome više ni manje. Zato put leži u udaljavanju od trenutnog konceptualnog formata u kojem živimo, od bivših sovjetskih koncepata (konstitutivnosti, op. SB) koji više ne funkcionišu. Moramo ih prevazići.

Riječ je o konceptima titularnih naroda u državi. Umjesto toga, trebamo državu usmjerenu prema građanima, s jednakim pravima za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Dakle, trebamo priznati europske standarde. I to će biti pravi put za Bosnu i Hercegovinu, kao i za bilo koju drugu državu na svijetu”, istakao je član Predsjedništva BiH.

Za kraj intervjua, Komšić je upitan za status puta Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

“Kad je riječ o putu Bosne i Hercegovine prema EU, ovdje nam treba saglasnost većine društva. Dodik negira zahtjeve EU da BiH provede reforme kako bi ispunila zahtjeve za članstvo. U tom kontekstu, također negira i samo članstvo u EU.

Ali mislim da u potpunosti shvaća da čak ni RS ne može opstati bez ovog napretka prema članstvu u EU. Nemoguće je živjeti u Evropi a ne biti dio socijalne, ekonomske ili političke strukture Europe. Jednostavno je nemoguće”, rekao je Željko Komšić.