Home Novosti VESNA PUSIĆ OTVORENO: “Dodik prijeti odcjepljenjem, cijepanjem i uništenjem BiH, mislim da...

VESNA PUSIĆ OTVORENO: “Dodik prijeti odcjepljenjem, cijepanjem i uništenjem BiH, mislim da se to u ovom trenutku neće dogoditi, ali …”

“…guranje te teme i držanje te teme na dnevnom redu, čini ono što je najgore, a to je normalizacija takvog stava i to je ono što treba spriječiti jer prekrajanje granica na Balkanu, u jugoistočnoj Europi, ako netko dosad nije naučio, znači uvijek tragediju za sve nas koji ovdje živimo, onda mu nema pomoći”, rekla je Pusić.

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, gostovala na N1 televiziji i komentarisala nemire u Crnoj Gori.

Pusić je zajedno s kolegama, bivšim ministrima od Slovenije do Albanije, zabrinuta situacijom u Crnoj Gori poslala apel vodećim ljudima Europske unije i NATO-a.

“Ovo podsjeća na najgore godine ranih devedesetih”
“Situacija u Crnoj Gori se često minorizira, često se tretiraju dvije strane u sukobu kao da su jednake, kao da jednako doprinose sukobu i to nije istina i jako podsjeća na najgore godine ranih devedesetih i kasnih osamdesetih prošlog stoljeća, kad se točno takva retorika i ponašanje i manifestacije pretvorile u balkanske ratove devedesetih. Zato smo uputili taj apel, tražeći od čelnika Europske unije i glavnog tajnika NATO-a i kroz njih od tih organizacija da se angažiraju na diplomatskom rješenju i da primijete u ovim uvjetima u kojima bi se lako moglo dogoditi da se takvo nešto ne primijeti od međunarodne zajednice, koja je okupirana Afganistanom, odlaskom Angele Merkel, koji čine povoljne okolnosti za one koji bi htjeli destabilizirati Crnu Goru, samostalnost Crne Gore i njeno članstvo u NATO-u i europski put”, rekla je Pusić.

Smatra da se u slučaju sukoba u Crnoj Gori uopće ne radi o vjerskim slobodama. “Prvo, to ustoličenje moglo se dogoditi i negdje drugdje, gdje ne bi provociralo tako snažnu reakciju i gdje ne bi simbolički demonstriralo pokoravanje Crne Gore. Cetinje i ovaj manastir su vrsta simbola neovisnosti i nepokorivosti Crne Gore i zbog toga je ta gesta zajedno i u nizu mnogih drugih gesta defacto vrsta pokazivanja crnogorskom društvu kuda se ide”, rekla je Pusić.

Komentarisala i Porfirija
Komentiarisala je i ulogu patrijarha Porfirija, prema kojemu se sve više analitičara koji su lijevo orijentirani sve više kritički odnosi i smatra da on služi nacionalističkim interesima Srbije.

“To je jedan vrlo zanimljiv fenomen koji treba pratiti u budućnosti. Čini mi se da se na neki način došlo do zaključka da ne treba kvariti ili obrnuto da treba popravljati odnose između Srbije i Hrvatske, što ja smatram dobrim i prihvatljivim. Međutim, iza tog stava se skriva jedan stav slobodnog djelovanja u drugim dijelovima regije, u drugim zemljama regije, to se u ovom času odnosi na Crnu Goru. Vidjeli smo u manifestacijama da postoje aspiracije i na Kosovo, imamo BiH s Dodikom, imamo nekih koji dovode u pitanje cjelovitost Makedonije i njezin identitet. U tom pogledu iza popravljanja i pozitivne izgradnje odnosa između Hrvatske i Srbije, skrivaju se aspiracije prema onome što je srpski ministar Vulin nazvao stvaranjem srpskog sveta. To u jugoistočnoj Europi uvijek završava krvavo”, rekla je Pusić.

“Mnogo tema okupira NATO savez u ovom trenutku”
“Mislim da je ovaj trenutak sa stanovišta onih koji žele destabilizaciju dobro izabran, jer je NATO preokupiran cijelom sudbinom misije u Afganistanu i promjenom glavnog tajnika koja dolazi na dnevni red sljedeće godine. Mnogo tema okupira NATO savez u ovom trenutku, međutim što se nas tiče i sve zemlje jadranskog bazena su članice NATO saveza i za stabilnost svih nas, od Italije do svih nas na istočnoj obali Jadrana je stabilno i nedvosmisleno članstvo Crne Gore u NATO-u od vitalne važnosti i baš zbog toga mislim da s druge strane postoji takav napad na tu vrstu identiteta i članstva Crne Gore u NATO-u i njezine europske perspektive, kroz dovođenje u pitanje njezine samostalnosti i to bih htjela naglasiti da je vrlo važan argument, jer često se te dvije strane pokazuju kao dvije političke opcije, a to nisu dvije političke opcije. Unutar jedne opcije koja može imati cijeli spektar političkih stavova inače, ali smatra da Crna Gora može biti samostalna država, druga opcija je protiv toga, protiv samostalne i suverene Crne Gore. I tu imamo puno sukoba”, rekla je Pusić.

Prelijevanje na BiH
Upitana može li se stanje iz Crne Gore preliti i na situaciju u Bosni i Hercegovini, Pusić je rekla da se to već događa te da to znači još osjetljiviju situaciju za BiH nego što je bila dosad.

“Milorad Dodik cijelo vrijeme prijeti odcjepljenjem, cijepanjem i uništenjem BiH, mislim da se to u ovom trenutku neće dogoditi, ali guranje te teme i držanje te teme na dnevnom redu, čini ono što je najgore, a to je normalizacija takvog stava i to je ono što treba spriječiti jer prekrajanje granica na Balkanu, u jugoistočnoj Europi, ako netko dosad nije naučio, znači uvijek tragediju za sve nas koji ovdje živimo, onda mu nema pomoći”, rekla je Pusić.

Nije previše iznenađena izostankom reakcije predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ali očekuje da će se to dogoditi danas. ”Ja se nadam da će se to danas dogoditi. Upravo su oni ljudi i one političke snage koje su na Cetinju zagovarale crnogorsku samostalnost bile one koje su u davna teška vremena za Hrvatsku organizirali demonstracije protiv agresije na Hrvatsku i skandirali ‘Oprosti nam, Dubrovniče’. Sada je vrijeme da se to vrati”, rekla je Pusić.

SB

Previous articleČEDOMIR JOVANOVIĆ OČITAO LEKCIJU SPC-u I VUČIĆU: “Ono što su izrežirali na Cetinju, prepoznatljiv je rukopis stvaranja Velike Srbije”
Next articleDodikova udarnica Sanja Vulić poručila: Republika Srpska je sposobna za samostalnost
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.