Home Novosti VLADIMIR VUKČEVIĆ OČITAO LEKCIJU VUČIĆU: „Nedopustivo je da predsjednik Srbije izjavljuje da...

VLADIMIR VUKČEVIĆ OČITAO LEKCIJU VUČIĆU: „Nedopustivo je da predsjednik Srbije izjavljuje da ne želi da hapsi osobe koje su optužene za ratne zločine u BiH, a žive u Srbiji…“

Prema njegovim riječima, takav pristup je i doveo do toga da osuđeni ratni zločinci ponovo postaju heroji i pojavljuju se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Bivši srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je nedopustivo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da ne želi da hapsi osobe koje su optužene za ratne zločine, a žive u Srbiji i dodao da Srbija može da sudi optuženima za ratne zločine i pred domaćim sudovima, jer ima potpisan memorandum o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom.

“Možemo da sudimo jer imamo memorandum o saradnji i Bosanci mogu da nam ustupe dokaze, jer imamo protokole o razmeni dokaza”, rekao je Vukčević za Autonomiju.

Dodao je da se upravo Srbija zalagala za takozvani princip univerzalne nadležnosti, po kojem može da sudi za ratne zločine bez obzira na čijoj su teritoriji ti zločini počinjeni.

Vukčević je rekao da Tužilaštvo za ratne zločine ne radi ništa i dodao da je tužiteljica Snežana Stanojković i dovedena na njegovo mjesto upravo da ne bi ništa radila.

“Kada sam ocenjivao moje moguće naslednike, dao sam joj jedinicu na skali od jedan do pet. Reč je o osobi koja je studirala 12 godina. Antihaški lobi ju je doveo da bi mogli da rade šta hoće”, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, takav pristup je i doveo do toga da osuđeni ratni zločinci ponovo postaju heroji i pojavljuju se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Dodao je da bi suština posla Tužilaštva za ratne zločine trebalo da bude suočavanje s prošlošću i utvrđivanje individualne krivične odgovornosti pojedinaca, kako bi se skinula sramota sa leđa cijelog naroda.

(SB)

Previous articleZA ŠTA SE TO SPREMA VOŽD IZ LAKTAŠA: Dodik ubrzao izgradnju svoje vile u Banjoj Luci, nada se da će mu to pomoći u…
Next articleBURNO U CRNOJ GORI; ČETNICI OTVORENO PRIJETE: “Sve ćemo da ih riješimo za sva vremena…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.