Home Novosti BiH VOJIN MIJATOVIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: “Vučiću je muka od Dodika, čitav cirkus koji...

VOJIN MIJATOVIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: “Vučiću je muka od Dodika, čitav cirkus koji pravi u državi još će kratko trajati…”

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović gostovao je na N1 televiziji.

“Erdogan je došao na svadbu porodici Izetbegović i usput riješio da posjeti institucije BiH i to nije uredu i ponavlja se da predsjednici na određen način stavljaju institucije BiH ispod naših plemenskih lidera i njihovih interesa. Mislim da će svako normalan u ovoj državi reagovati na određen način zbog toga. BiH je očigledno samo dobra za rođendane, svadbe…“, izjavio je Mijatović.

Nije nikakvo iznenađenje što će Dodik doći na sastanak sa Erdoganom, dodao je Mijatović te poručio da će “čitav cirkus koji Dodik pravi u državi još kratko trajati”.

“Nažalost, Predsjedništvo ne funkcioniše od početka ovog mandata. Ovo nije ni prvi ni posljednji put da je Dodik slagao i BiH i međunarodnu zajednicu i nije prvi put da je namagarčio opoziciju u Republici Srpskoj. Vrlo brzo će progutati Dodik Inzkovu odluku i deblokirati institucije BiH koje nije blokirao nego pravi cirkus“, istakao je Mijatović.

O tome šta se dešava sa opozicijom u RS-u, Mijatović je kazao kako ih je “Dodik stavio tamo gdje im je mjesto, da budu vječita opozicija”.

“Uvukao ih je po 20. put u istu igru i sa posljednjom Inzkovom odlukom. Ne razumiju da je to igra, farsa Milorada Dodika i trebaju da budu tu gdje im je mjesto a to je opozicija. Oni su nijemi posmatrači na politička dešavanja, a Dodik se igra kako sa njima, tako i sa koalicionim partnerima i to tako godinama traje“, rekao je za N1 Mijatović.

Govorio je u Novom danu i o odnosima Milorada Dodika sa Rusijom.

“Dodik je izjavljivao i da će zaustaviti NATO put BiH, pa to nije uradio i on faktički traži izlaz kako da napravi ‘new deal‘ sa Amerikancima. Stvari ne idu kako je planirao i nervoza je s te strane“, istakao je.

Komentarišući novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i izjavama Dodika da je on “nelegalan”, MIjatović je kazao da je očito da “Schmidt nije nelegalan za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je šef Miloradu Dodiku”.

“Jasne su izjave Vučića prema novom visokom predstavniku, a Schmidta poznaje i Dodik. Kada smo imali blokadu državu i kad smo usklađivali naše zakonodavstvo sa EU, Schmidt je dolazio u BiH i Dodiku pojašnjavao da nije način da blokira državu i tada je Dodik to shvatio kao što će i sada“, izjavio je.

Dodao je i da je tada Schmidt spasio Dodika od sankcija EU.

“U ovom trenutku preko 70.000 ljudi u Srbiji rade u firmama gdje je njemački kapital. Srbiji je bitniji odnos sa Njemačkom nego sa avanturama Dodika i njegovim preživljavanjem. Ako Vučić bude birao između Njemačke i Schmidta i Dodika, Dodik gubi i to je Dodiku jasno“, komentarisao je Mijatović.

“Očekivao je podršku Srbije u ovome. VIdite da ide svako pet dana kod Vučića, moli, plače… Mislim da je Vučiću muka od Dodika, postaje mu teret. Trenutno dva tereta ima Vučić a to su Dodik i Kosovo“, istakao je.

Mijatović se osvrnuo na današnji sastanak Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH, te istakao da je Dodiku današnji sastanak važan sa predsjedjnikom Turske te naveo da ga “on vadi iz problema”.

“Erdogan vraća Dodika u institucije koje je blokirao i za koje je rekao da neće više doći. Kad se danas sastane sa Erdoganom, više neće biti problem da dođe na sljedeću sjednicu Predsjedništva. Nakon buke oko Inzkove odluke ne znam da je izlazio sa izjavama o negiranju genocida“, rekao je Mijatović za N1.

Mijatović je rekao i kako neke informacije govore da će se Dodik vrlo brzo sastati sa Schmidtom na jednom forumu.

(SB)

Previous articleVUKANOVIĆ ZATRESAO REPUBLIKU SRPSKU: “Pisale su mi djevojke iz Bileće, spremne su javno svjedočiti protiv uhapšenog funkcionera SNSD-a“!
Next articleEvo šta piše u nacrtu zakona koji je Aleksandar Vučić predao Miloradu Dodiku: Ćirilica obavezna svuda, od fakulteta do računa i potvrda, propisane i kazne
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.