Home Novosti BiH Vojin Mijatović vrlo jasno / Poruka Arnautu, Vukanoviću, opoziciji i stranim diplomatama

Vojin Mijatović vrlo jasno / Poruka Arnautu, Vukanoviću, opoziciji i stranim diplomatama

“Arnautu i drugima” je kazao kako je njihov populizam poguban za ovu zemlju te ih optužio da su “pogonska snaga Dodika i Čovića”

Potpredsjednik SDP-a i jedan od lidera Pokreta za državu Vojin Mijatović oglasio se povodom pritisaka u vezi sa izborom delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH.

Mijatovića, odnosno Pokret za državu, optužuju da će isporučiti Miloradu Dodiku četvrtog delegata čime će SNSD ponovo imati mogućnost blokade državnih institucija.

Među najglasnijim u upozoravanju Pokreta za državu je Damir Arnaut, državni parlamentarac i član Naše stranke koja ne participira na području RS-a i nije učestvovala na izborima u ovom bh. entitetu.

“Kada je u pitanju Republika Srpska vi ste nebitni, ne postojite, niko ne zna ko ste, vama je 49% teritorije BiH daleka zemlja koja vam služi samo da pokrijete svoje političke promašaje i prevare. Vi ste budžetske štetočine, vi ste paraziti ovog društva, vi ste podjednak problem po ovu zemlju kao i politike Dodika i Čovića. Vaš sav patriotizam staje u vaše mandate i budžetske plate vaših porodica, a malo ko od vaše familije ima da nije prikačen na budžet”, bio je oštar Mijatović.

“Arnautu i drugima” je kazao kako je njihov populizam poguban za ovu zemlju te ih optužio da su “pogonska snaga Dodika i Čovića”.

“Vukanovića u konačnici i respektujem, a vi mi se gadite. I vrlo jasno, bolje vam je da ćutite, o vama imam podataka da ću vas zgadit građanima ove zemlje dok ste živi, tako da tišina, jer što ste tiši to vam produžava vek na budžetu”, napisao je Mijatović.

Mijatović je zatim pozvao, kako je rekao, najodgovornije bh. političke lidere tri najveće političke stranke Bakira Izetbegovića (SDA), Nermina Nikšića (SDP) i Željka Komšića (DF) da sa zajedničkim stavom jako stanu iza Pokreta za državu.

“Pozivam ih da pokažemo bh. jedinstvo i da krenemo u jaku diplomatsku akciju i prema međunarodnoj zajednici i i prema opoziciji, nakon Schmidtove odluke oko izbornog zakona ovo može biti posljednji ekser u kovčeg građanske BiH i nakon ovoga nema povratka. Nemojte nam okretati leđa, svi ćemo platiti preveliku cijenu za to”, dodao je.

Mijatović kaže da je ovo jedinstvena prilika i prvi put u postdejtonskog historiji da proBiH stranke imaju kandidate za delegate iz reda srpskog naroda u Domu naroda BiH i prvi put prilika da ključeve sigurnosti BiH u svojim rukama drže probosanske snage.

“Ukoliko svi dozvolimo da nas zastraše jeftini politički populisti i budžetski lešinari onda svi zajedno nismo vredni ove zemlje. Ja odustati neću, a na vama je hoćete li nas ostaviti u ‘Donjecku‘. Ovo je mnogo bitnije od bitke za vlast u FBiH”, naveo je Mijatović.

Kaže da svi trebaju biti iskreni.

“Recite iskreno ako je tako, recite nam da su Dodik i Čović u pravu i da postoje samo srpska, bošnjačka i hrvatska reprezentacija, a da naša BiH reprezentacija više ne igra.”

Podsjetio je da je ideju o Pokretu za državu osmislio Denis Bećirović u vremenu kada je Milorad Dodik atakovao jako na ustavni poredak BiH.

“Pozvao je Denis tada na udruživanje svih probosanskohercegovačkih stranaka protiv udara na ustavni poredak BiH. Ni danas ništa manji nije atak na ustavni poredak BiH od strane istih aktera, ne vidim šta se pormenilo, pitam se jel nema više ataka na ustavni poredak BiH. Mi smo isti recept primenili u Republici Srpskoj u napravili uspeh. Postali smo bitan politički faktor i pitamo se aktivno kada je u pitanju eventualna blokada države BiH. Stava sam da ni SNSD ni opozicija ne smiju imati kontrolni paket za blokadu države. Stava sam da ni po koju cijenu ne smijemo SNSD-u dati 4 ali isto tako ni po koju cijenu ne smijemo ni opoziciji dati u ruke sudbinu BiH”, kazao je.

Dodao je da bh. javnost treba znati da je i politički Beograd duboko uključen u akciju na strani opozicije.

“A meni je to samo razlog više da ne odustajemo po svaku cijenu. Naravno za ovo imam i dokaze. Kada je u pitanju BiH nikad neću dozvoliti da se pitaju Beogard i Zagreb”, zaključio je.

Opoziciji je poručio kako je vrijeme da promijene politiku i postanu stvarna alternativa bez bojazni da će ih neko proglasiti izdajnicima.

“U suprotnom omogućili ste SNSD-u kontrolu BiH, a sebe potpuno eliminisali iz politike naredne četiri godine, bez mogućnosti da budete dio vlasti na nivou BiH.”

Poruku je uputio i stranim diplomatama na misiji u BiH.

“Predstavnicima međunarodne zajednice jasna – poruka hvala vam za sve što radite za BiH, ali nemojte se miješati u unutrašnje odnose BiH. Do jučer su vam i SNSD i SDA bili partneri za sve razgovore, a već danas mijenjate kurs. Objasnite barem javnosti šta se dogodilo da vaši decenijski partneri danas nisu više dobri i zašto HDZ nije u istom košu. Ja vas molim, svaka je pomoć dobrodošla ali prestanite se više igrati sa ovom zemljom i ovim ljudima.”

“Vukanović kao pokvarena ploča ponavlja istu mantru kako sam Dodikov čovek, spominje neistinu oko mog oca, nebulozu koji je izmislila Aleksandra Pandurović oko nekih izmišljenih događaja iz Kine u nadi da će sto puta ponovljena laž postati istina. Za razliku od Vukanovića koji kao bijesan pas laje non stop, ja intenzivno razgovaram sa ljudima iz PDP-a i SDS-a oko situacije u vezi Doma naroda i koliko god nam stavovi bili udaljeni razgovaramo, moram priznati da mi se izvinjavaju zbog Vukanovićevih šizofrenija i da mi tvrde da je neuračunljiv. Naravno i za ovo imam dokaze. Razgovaram intenzivno i sa predstavnicima međunarodne zajednice koji se takođe ograđuju od istog Vukanovića, također i za ovo imam dokaze. Da zaključim ja neću komunicirati sa Vukanovićem jer je nebitan i ne pita se ništa, razgovore ću nastaviti sa ljudima iz SDS-a i PDP-a jer se poznajemo preko dve decenije i dugujemo građanima da razgovaramo bez obzira da li ćemo doći do dogovora”, dodao je.

(Oslobodjenje)