Home Novosti BiH VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ PRECIZNO ANALIZIRA: Dodik je na putu svog političkog...

VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ PRECIZNO ANALIZIRA: Dodik je na putu svog političkog nestanka”

Osvrnuo se na to šta je najveća prijetnja sigurnosti, te koliko na tu sigurnost utiče sve ovo što Dodik radi. Kaže da je Dodik unutrašnji akter narušavanja sigurnosti, ali postoje i vanjski akteri.

Nedžad Ahatović, vojni analitičar, ocijenio je trenutnu sigurnosnu situaciju u našoj zemlji.

“Ne možemo biti zadovoljni sa sigurnosnom situacijom. Ima dosta faktora koji utiču na to, od međunarodne zajednice, sigurnosne situacije u Evropi koja je ugrožena… BiH ne izlazi iz tih okvira. Ona zbog državnog uređenja ima problem i hendikep da bude podložna potencijalnim ugrožavanjem sigurnosti koje mogu da izazovu veće nemire i same stabilnosti države”, rekao je Ahatović.

Prema Globalnom indeksu organiziranog kriminala za 2023. godinu, Bosna i Hercegovina je zauzela 5. mjesto u Evropi . Gora od nas je samo Rusija i Srbija.

“Radi se o suštinski podrivenom sistemu sigurnosti koji ima problem sa organizovanim kriminalom koji sve više hvata maha zato što se radi o slaboj državi. Kada imate slabu državu i njene institucije ne rade svoj posao kako treba onda je to pogodno za razvoj kriminala i korupcije. Organizovani kriminal se od procesuiranja brani korupcijom. BiH bi mogla da se izvadi iz ralja korupcije i organizovanog kriminala, međutim određenim političkim elitama ta stvar ne odgovara. Bilo koji pokušaj države da se obračuna sa bilo kojim nepravilnostima, oni reaguju negativno. Može se pratiti ponašanje Banja Luke i Mostara, ali i Sarajevo ne zaostaje. Banja Luka i Mostar to rade iz svojih političkih razloga kako bi pokazali nefunkcionalnost države. Ne rade se ključne stvari kada je u pitanju suzbijanje korupcije i kriminala. Još uvijek se ne procesuiraju svi politički akteri podjednako. Imamo klijentelizam kad je u pitanju Tužilaštvo. Od Tužilaštva počinje i završava sva priča sa organizovanim kriminalom i atacima na državu”, ističe Ahatović za Hayat.

Osvrnuo se na to šta je najveća prijetnja sigurnosti, te koliko na tu sigurnost utiče sve ovo što Dodik radi. Kaže da je Dodik unutrašnji akter narušavanja sigurnosti, ali postoje i vanjski akteri.

“Dodik je trenutno izvršilac radova i poslije njega će doći sljedeći koji će raditi na podjeli države. Njegovo ponašanje kao unutrašnjeg aktera je neodgovorno i na putu je svog političkog nestanka. Odabrao je svoj put. Može dovesti BiH u situaciju u kojoj smo bili 1992. što je porazno sa aspekta međunarodne zajednice koja se vrlo tolerantno ponaša kad je on u pitanju. U kakvoj smo sigurnosnoj situaciji nam govori to da ministri koji su zaduženi za pojedine resore ne rade svoj posao ili su na estradnoj sceni jako dobro zapaženi. Struka je u drugom planu. Nemamo velikih akcija. Dešavaju nam se ubistva koja idu u lajvu. Nemamo pravovremene reakcije društva ni policije. Društvo je zakazalo kao cjelina”, naglasio je Ahatović.

Previous articleREIS KAVAZOVIĆ PORUČIO MIJATOVIĆEVOM SAVJETNIKU FADILU MANDALU: “Treba da ga je stid!”
Next articleZejna Babić u tri mjeseca postala doktorica medicine i hafiza
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.