Home Novosti Vučić dolazi, Dodik neće zbog Schmidta: “Očigledno da Milorad ostaje potpuno usamljen”

Vučić dolazi, Dodik neće zbog Schmidta: “Očigledno da Milorad ostaje potpuno usamljen”

-Demokratska fronta smatra da je odluka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da stupi u političku i diplomatsku samoizolaciju, s obzirom da Dodik neće prisustvovati Bledskom strateškom forumu, odnosno sastancima regionalnih i evropskih lidera u Sloveniji, veoma dobra sa stanovišta interesa države Bosne i Hercegovine

U Sloveniji se u srijedu održava Bledski strateški forum na koji je pozvano i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ipak, put Slovenije će samo Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Milorad Dodik odbio učešće zbog prisustva visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojeg negira.

Iako će forumu prisustvovati Aleksandar Vučić, Dodik je odbio prisustvovati skupu na kojem će biti novi visoki predstavnik u BiH, a tema je budućnost Evrope.

Iz Demokratske fronte poručuju da je to dobar potez za BiH.

-Demokratska fronta smatra da je odluka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da stupi u političku i diplomatsku samoizolaciju, s obzirom da Dodik neće prisustvovati Bledskom strateškom forumu, odnosno sastancima regionalnih i evropskih lidera u Sloveniji, veoma dobra sa stanovišta interesa države Bosne i Hercegovine, navode iz DF-a.

Druga dva člana Predsjedništva BiH mogu u punom kapacitetu predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane te iznijeti na jednom međunarodnom forumu poziciju Bosne i Hercegovine u okviru evropskih integracija ali i skrenuti pažnju na blokade vezane za evropski put BiH, koje uglavnom vrše politike SNSD-a i HDZ-a protiveći se realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

Osim toga, imajući u vidu činjenicu da će sastancima sa novim Visokim predstavnikom u BiH prisustvovati i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, postaje očigledno da Milorad Dodik ostaje potpuno usamljen u njegovom takozvanom nepriznavanju legitimiteta izbora novog Visokog predstavnika u BiH, saopćeno je iz DF-a.