Home Novosti BiH Vučić nije lider Zapadnog Balkana niti će ikada biti / Džaferović: Dodik...

Vučić nije lider Zapadnog Balkana niti će ikada biti / Džaferović: Dodik nezavisnost RS-a može samo sanjati

Sumnjam da će Christian Schmidt nametnuti izborni zakon, rekao je Džaferović

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovini, istakao je večeras kako Milorad Dodik želi nezavinost Republike Srpske, te da to jeste njegov cilj.

On je u svom obraćanju također konstatovao kako Zapadni Balkan nema svog lidera niti će ga ikada više imati. Prema njegovom mišljenju, Aleksandar Vučić to nije.

– Mislim da je gospođa Merkel jedna racionalna političarka koja svojom politikom stabilizira odnose i u regionu zapadnog Balkana. Ona želi stabilan zapadni Balkan jer se na taj način postiže i stabilna kompletna Evropa. Ona u Beograd, a nakon toga i Tiranu ide jer su to mjesta na kojima može da utiče da se region stabilizira. Njemačka podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet, efikasne i funkcionalne institucije BiH. Ne bih rekla da je odlaskom u Beograd dala poruku da je Aleksandar Vučić lider zapadnog Balkana. Zapadni Balkan nema lidera niti će ga ikada više imati, rekao je Džaferović.

Kada je riječ o Vučiću, Džaferović je rekao kako on ima veliki uticaj na Milorada Dodika, te da je u tom kontekstu dobra stvar što je Merkel otišla u Beograd.

– Dodik nezavnisnu Republiku Srpsku može samo da sanja. Bosna i Hercegovina će zauvijek biti cjelovita i nikada se nijedno parče BiH neće odvojiti. I Dodik ako kaže da se bori za to, on se ustvari bori za ukidanje Republike Srpske, jer ako bude insistirao na tome ugrozit će Dejtonski mirovni sporazum, a ako ugrozi Dejton onda će nestati ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti. BiH je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže on.

Mišljenja je da Dodik potez vuče na osnovu Memoranduma SANU 2, dokumenta koji je objavljen 2012. godine i koji podsjeća na neka mračna vremena sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Dakle da se postigne što je moguće veći stepen nezavisnosti, autonomnosti bh. eniteta Republika Srpska, pa do otcjepljenja i ujedinjenja Srbiji. Mislim da to jeste njegov cilj, ali postoji jedan drugi cilj, a to je da tom retorikom, pošto je svjestan i sam da to nikada neće ostvariti, ujagmi neki politički poen, da se zadrži na vlasti, da i dalje bude faktor, ističe Džaferović u razgovoru za FTV.

Poručio je kako smatra da u Bosni i Hercegovini niko ništa ne treba nametati bilo kome.

– Mislim da niko nikome ništa ne treba da nameće. Da tamo gdje zajedno živimo trebamo tražiti načine kako da zajedno živimo, a ne da npr. nesrpska djeca ili djeca kojima pravoslavlje nije religija u školama jednostavno obilježavaju sve to što je sadržaj tih pravoslavnih praznika, smatra Džaferović.

Džaferović je rekao kako smatra da Bosna i Hercegovina nema slučajno visokog predstavnika, te da Christian Schmidt treba pomoći u deblokiranju rada državnih institucija.

– BiH ima visokog predstavnika i nema ga slučajno. Visoki predstavnik treba da pomogne BiH da se deblokiraju institucije i da počnu normalno da funkcionišu. Ovo što rade politički predstavnici RS-a, dolaze na sastanke svih institucija i glasaju protiv svih mogućih odluka je tipičan vid blokade. Visoki predstavnik ima mehanizme da pomogne, ima bonske ovlasti. Na Bledu sam tražio da visoki predstavnik uradi ono što je njegov dio posla. Ukoliko on ništa ne uradi, onda se dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i o tome bi svi trebali dobro da povedu računa, rekao je on.

Napomenuo je da Bosna i Hercegovina ima obavezu implementiranja odluke Evropskog suda za ljudska prava.

– Ovo što HDZ zahtijeva je nešto što se tiče promjene samog Dejtonskog mirovnog sporazuma i očekujem da i visoki predstavnik i svi koji budu učestvovali u tome poštuju odluke Evropskog suda za ljudska prava. Sumnjam da će Christian Schmidt nametnuti izborni zakon, zaključio je Džaferović.

(Oslobodjenje)