Home Novosti “Vučić troši vrijeme dragocjeno za BiH” / Avdović: Ovo treba postati prioritet...

“Vučić troši vrijeme dragocjeno za BiH” / Avdović: Ovo treba postati prioritet bh. vanjske politike, ključno je diplomatskim putem ubijediti Tursku…!

Bh. ambasador u Ankari sada bi trebao povući pitanje NATO članstva BiH. Da sam ambasador u Turskoj, molio bih i kukao da nas prime u NATO

Erol Avdović, novinar i dopisnik iz New Yorka, komentarišući činjenicu da je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel najprije posjetio Srbiju, a potom BiH, istakao je da je cilj bio Aleksandra Vučića predstaviti regionalnim liderom i mirotvrocem, što on nije.

– Vučić je od strane Zapada potpuno amnestiran svoje ratne uloge i podrške ratnom zločincu Mladiću. Cilj toga jeste da se postigne kompromis oko Kosova i da se pređe u političku igru u kojoj će Vučić morati dostaviti rezultate Briselu. On stalno napominje kako je Srbija pod pritiskom, da on neće pognuti glavu i troši vrijeme dragocjeno za BiH, smatra Avdović.

On je tokom gostovanja na Hayatu ocijenio da put BiH ka NATO članstvu sada treba postati prioritet bh. vanjske politike.

– Ako su Crna Gora i Sjeverna Makedonija, koje imaju nešto slabije vojske od BiH, pristupile NATO-u, onda se pristupanje Alijansi mora postaviti kao prioritet. Sada je ključno diplomatskim putem ubijediti Tursku da NATO-u postavi uslov prijema BiH u članstvo, što je zasigurno lakše uslovljavanje u odnosu na članstvo Finske i Švedske. Ambasadori BiH u inostranstvu više ne smiju biti partijski vojnici koji polažu račune svojim šefovima. Bh. ambasador u Ankari sada bi trebao povući pitanje NATO članstva BiH. Da sam ambasador u Turskoj, molio bih i kukao da nas prime u NATO u dosluhu sa domaćom politikom, jer je i to diplomatija, poručio je Avdović.

Previous articleMektić ismijao Dodika: “Glumi velikog baju, a ni za ključne stvari ga nisu pitali” – Poslao mu je i poruku!
Next articleNIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA, PA NEĆE NI ZORANOVA: “Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.