Home Novosti Vučićeva noćna mora u Briselu: Borrell mu servirao dvije neugodne vijesti

Vučićeva noćna mora u Briselu: Borrell mu servirao dvije neugodne vijesti

Srbija je do sada nekako uspijevala odolijevati pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji, kao što su to učinile sve druge države.

Dvije neugodne poruke dočekale su u srijedu navečer u Briselu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na večeri koju je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell priredio za lidere šest država zapadnog Balkana, piše dopisnik Jutarnjeg lista iz sjedišta EU institucija.

Prva je bila jasna poruka da EU očekuje od svih država regije da podrže sankcije protiv Rusije koje je uvela EU jer je to, kako u EU kažu, “glavni element evropskog puta”. Druga je bila najava ministrice vanjskih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz da će ta država predati formalni zahtjev za članstvo u Vijeću Europe.

Te dvije teme, kako je priznao i sam Vučić nakon sastanka, tako su teške za Srbiju da je on sazvao i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Srbija je do sada nekako uspijevala odolijevati pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji, kao što su to učinile sve druge države. Iako su neki predstavnici institucija EU pokušavali relativizirati stavove Srbije i pokazati razumijevanje, mnoge države članice ogorčene su zbog stavova Beograda i jasno traže da se Srbija napokon odluči na kojoj strani želi biti jer više nije moguće biti i na jednoj i na drugoj. Takva će poruka, najavili su diplomati EU u Briselu, biti poslana i u ponedjeljak, kada se u Briselu sastaju ministri vanjskih poslova Evropske unije, koji će potom imati i “razmjenu mišljenja” s kolegama sa zapadnog Balkana.

“Što se nas tiče, situacija nije jednostavna, ali nemamo kamo, ne možemo iz svoje kože. Moramo donositi racionalne odluke. Sve u svijetu je postalo apsolutna histerija i nije dobro da se ističete. Naša zemlja nije velika, ali taj naš brod ćemo, nadam se, uspjeti dovesti u mirne vode – rekao je Vučić.

A Borrell je jučer zahvalio svim državama zapadnog Balkana koje su podržale EU u stavovima vezanima uz Rusiju. Osim Srbije, sve države regije podržale su sankcije Rusiji, Srbija nije, ali je barem glasala u UN-u za izbacivanje Rusije iz komisije za ljudska prava. No, to za EU nije dovoljno i od Srbije traže da podrži i sankcije i svakako ne dopusti da se preko Srbije one zaobiđu.

Vučić je u nastupima pokušao svojoj javnosti objasniti probleme s kojima se Srbija suočava, pogotovo što čak i ako ne uvede sankcije Rusiji, naftu i plin može dobiti samo preko zemalja Evropske unije, ponajviše Hrvatske.

“Ja ne znam kakve će sankcije biti uvedene. Ide šesti paket sankcija Rusiji, a onda će biti i sedmi i osmi. A onda, odakle ćemo mi uvoziti naftu”, upitao je Vučić.

“Isto tako, možemo otvorenim razgovorom s europskim partnerima rješavati sve probleme s kojima se suočavamo, možemo inzistirati na razumijevanju stava Srbije sve dok možemo. Mi Srbi se teško navikavamo na promjene, mi 1991. i 1992. nismo shvatili značaj pada Berlinskog zida. Tako ni danas ne mislimo da je moguće da na zimu imamo veliku krizu. Neki ljudi će ostati gladni”, dodao je Vučić.

“Što se tiče plina, izgradili smo 423 kilometra plinovoda od zaječarske općine do sjevera Srbije, povezali se s Bugarskom. To je taj dio Balkanskog toka. Dakle, 100 posto plina koji dobivamo je ruski plin. Za nas je puno kompliciranije i skuplje ako bismo išli preko Krka i Mađarske, ali ne isključujemo tu mogućnost”, objasnio je.

Što se Kosova tiče, Vučić smatra da je apliciranjem za članstvo u Vijeću Evrope Kosovo prekršilo razne obveze, ukljućujući Washingtonski sporazum, odnosno obećanja koje su Srbija i Kosovo dali bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu da Kosovo neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija neće lobirati za povlačenje priznanja Kosova. No, Kosovo smatra da je ta obveza bila za moratorij od godinu dana, što je prošlo, i zahtjevom za članstvo u Vijeću Evrope, a poslije i Partnerstvu za mir u NATO-u, želi jačati međunarodnopravni subjektivitet države. Vijeće Evrope je jučer potvrdilo da je zaprimilo i formalnu aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Previous articleIZETBEGOVIĆ ZALEDIO DODIKA: “Dovest će u pitanje možda i cijeli entitet, NERVOZAN JE!”
Next articleRUSKI OLIGARH KAŽE DA FSB KRIJE VELIKU TAJNU: “Vladimir Putin je smrtno bolestan, boluje od…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.