Home Novosti BiH VUKOTA GOVEDARICA PRIJETI: “Treba zabraniti 1. mart u Republici Srpskoj”

VUKOTA GOVEDARICA PRIJETI: “Treba zabraniti 1. mart u Republici Srpskoj”

On je podsjetio da su 1.marta 1992. godine Srbi po ko zna koji put u onome vremenu preglasani od strane druga dva naroda u Bosni i Hercegovini.

“Imajući u vidu da Parlament BiH nikada nije usvojio Zakon o praznicima BiH, koji bi definisao 1. mart kao praznik koji se obilježava u cijeloj BiH, već praznike definišu entitetski propisi onda je nedopustivo da se 1. mart obilježava na teritoriji Republike Srpske na bilo koji način”, kaže Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS.

On je podsjetio da su 1.marta 1992. godine Srbi po ko zna koji put u onome vremenu preglasani od strane druga dva naroda u Bosni i Hercegovini.

“Danas sa ove distance vrlo lako je zaključiti da obilježavanje 1. marta nije dejtonska tekovina sa stanovišta donošenja zajedničkih odluka na kojima BiH počiva”, pojašnjava Govedarica.

Ako još podsjetimo da je tog dana na Baščaršiji ubijen srpski svat onda se, kaže Govedarica, izvodi zaključak da su Srbi, u BiH koja nije poznavala dejtonski okvir, trebali da budu građani drugog reda.

On kaže da se uprkos svemu 1. mart i ove godine obilježavao na teritoriji Republike Srpske.

“Nažalost svjedoci smo da je u Novom Gradu lokalna vlast prekinula sjednicu lokalnog parlamenta da bi funkcioneri SDA obilježili praznik koji zvanično ne postoji a koji kod Srba i Bošnjaka budi dijametralne emocije. U Prijedoru je lokalna vlast ustupila pozorišnu salu Bošnjacima za ove namjene. Funkcioneri SDA su i u Gacku obilježili 1. mart dok se lokalna vlast na tu činjenicu ne osvrće niti jednog momenta”, navodi Govedarica.

Кako se ubuduće ne bi dozvolilo obilježavanje 1.marta na teritoriji Republike Srpske, jer taj datum niti je državni niti republički praznik, Govedarica smatra, da bi Narodna skupština Republike Srpske trebala dopuniti postojeći Zakon o praznicima u kojem bi eksplicitno zabranila obilježavanje 1.marta u Republici Srpskoj.

“To ujedno i znači da niko neće osporiti pravo Bošnjacima i Hrvatima da taj dan obilježavaju u Federaciji BiH”, istakao je Govedarica.