Home Novosti BiH EUROPARLAMENTARCI POSLALI ZAHTJEV ŠEFU EVROPSKE DIPLOMATIJE: “Izričito tražimo uvođenje RESTRIKTIVNIH MJERA Miloradu...

EUROPARLAMENTARCI POSLALI ZAHTJEV ŠEFU EVROPSKE DIPLOMATIJE: “Izričito tražimo uvođenje RESTRIKTIVNIH MJERA Miloradu Dodiku i rukovodstvu SNSD-a!”

Naglašavaju da neproširivanje postojećeg okvira sankcija “u jeku aktualne krize očito bi poslalo krajnje pogrešan signal domaćim sugovornicima”, te bi moglo ostaviti “ozbiljne negativne posljedice na situaciju u BiH.

Grupa od 26 parlamentaraca Europske unije zatražila je danas od visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josepa Borrella da predloži Vijeću EU “bezuvjetno produženje” odluke o restriktivnim mjerama, a s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Izričito su zatražili uvođenje restriktivnih mjera protiv Milorada Dodika i rukovodstvo SNSD-a, u vezi s koracima ka osnivanju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“S obzirom na trajnu i duboku političku krizu u zemlji, koja ima potencijal da destabilizira sigurnosnu situaciju na cijelom Zapadnom Balkanu, od ključne je važnosti da EU ima na raspolaganju dovoljno alata za nametanje posljedica za aktere koji krše Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH”, navodi se u pismu upućenom šefu EU diplomatije, te podsjeća da Odluka Vijeća 2021/543 iz marta prošle godine ističe krajem ovog mjeseca.

Naglašavaju da neproširivanje postojećeg okvira sankcija “u jeku aktualne krize očito bi poslalo krajnje pogrešan signal domaćim sugovornicima”, te bi moglo ostaviti “ozbiljne negativne posljedice na situaciju u BiH.

“To bi moglo stvoriti okruženje nekažnjivosti, što bi nenamjerno potaknulo rukovodstvo RS da dalje provodi svoje neustavne aktivnosti”, upozorili su zastupnici u Europskom parlamentu.

Podsjetili su i na reakciju Europske službe za vanjske poslove od 10. februara ove godine, u kojem se glasanje u Narodnoj skupštini RS za zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u RS ocijenilo kao “neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka BiH”.

“S obzirom na to da Odluka Vijeća (CFSP) 2021/543 predviđa uvođenje restriktivnih mjera prema određenim fizičkim i pravnim osobama čije djelovanje narušava suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodnu osobnost BiH, pozivamo vas da aktivno počnete koristiti okvir sankcija, prije svega iznošenjem prijedloga za uvođenje restriktivnih mjera protiv osoba odgovornih za zakon o osnivanju VSTV-a, uključujući Milorada Dodika, rukovodstvo SNSD-a i sve članove NSRS koji su glasali za navedeni zakon”, pozvali su parlamentarci te podvukli da očekuju od visokog predstavnika Borrella da hitno iznese ovaj prijedlog pred Vijećem EU.

(SB)