Home Novosti BiH WEBER I BASSUENER NA UDARU ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA: “Svojim izjavama ruše ono malo...

WEBER I BASSUENER NA UDARU ČOVIĆEVIH JURIŠNIKA: “Svojim izjavama ruše ono malo nade u kompromis tri naroda u BiH” (VIDEO)

Čovićeva mostarska televizija tvrdi da je političko Sarajevo zadnjih dana angažiralo nekoliko njemačkih i američkih analitičara koji svojim izjavama “još jednom kreiraju lošu sliku o BiH i pokušavaju državu zadržati na putu prema unitarističkom uređenju, odnosno vladavini bošnjačkog naroda nad drugim konstitutivnim narodima”.

Čovićeva televizija cilja na Bodu Webera, analitičara, politologa i suradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, te na Kurta Bassuenera, američkog političkog stručnjaka, koji pomno prate političke procese u BIH. I Weber i Bassuener smatraju da se korijenite promjene izbornog zakonoavstva u BiH ne mogu izvesti bez odgovarajuće promjene Ustava BiH. Nasuptom tome, Čović tvrdi da nije potrebno mijenjati Ustav kako bi se promijenuo Izbroni zakon.

Izjave Webera i Bassuenera dočekane su na nož u mostarskim medijima pod kontrolom Dragana Čovića, koji su angažirali trojicu lokalnih stručnjaka – Dr. Dejana Vanjeka, prof. dr Ugu Vlaisavljevića i Milana Sitarskog – da se obračunaju s njemačkim i amerčkim ekspertima.

Podsjećamo, Bodo Weber je kazao da Izborni zakon u Bosni i Hercegovini treba mijenjati tako da se smanji mogućnost manipulacija izbornog procesa koje su vidljive na svim izborima.

Sve, ostalo, smatra Weber, i zahtjevi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kad je riječ o izbornom zakonu, odnosno izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i “implementacija” presuda, kao što je Sejdić-Finci, tiču se ustavnog poretka.

„Dakle oni bi trebali biti dio sveobuhvatnog procesa promjene ustava. Kriv je bivši komesar za proširenje Stefan Füle koji je prije decenije prihvatio HDZ-ovu igru da se ispod ‘implementacije presude Sejdić-Finci’ spakuje projekt trećeg entiteta kao platforma za pregovore s Evropskom unijom“, mišljenja je Weber.

Kurt Bassuener je u razgovoru za Glas Amerike kazao je kako smatra da izmjenu Izbornog zakona treba zaustaviti naglasivši da se aktuelnim pregopvirima direktno ugađa Čoviću, te da to nema veze s presudom Sejdić – Finci.

U video prilogu pogledajte šta su o Weberu i Bassuener kazali Vanjek, Vlasiavljević i Sitarski.

(SB)

Previous articleINICIJATIVA BOŠNJAKA RAZBJESNILA ŽELJKU CVIJANOVIĆ: „Ovo je udar na same temelje Daytonske BiH, institucije RS-a će znati odgovoriti političkom Sarajevu…“
Next articleVOŽD IZ LAKTAŠA LJUT NA OHR; NARODNA SKUPŠTINA RS-a ZAKAZALA POSEBNU SJEDNICU O ANEKSU 10: Visokog predstavnika nazivaju diktatorom
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.