Home Novosti BiH VOŽD IZ LAKTAŠA LJUT NA OHR; NARODNA SKUPŠTINA RS-a ZAKAZALA POSEBNU SJEDNICU...

VOŽD IZ LAKTAŠA LJUT NA OHR; NARODNA SKUPŠTINA RS-a ZAKAZALA POSEBNU SJEDNICU O ANEKSU 10: Visokog predstavnika nazivaju diktatorom

Na današnjoj sjednici kolegij Skupštine je odobrio obraćanje Dodika u trajanju od 90 minuta.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će održati posebnu sjednicu na kojoj će se naći izvještaj o ocjeni rada visokog predstavnika, odnosno primjena Aneksa X Dejtonskog sporazuma.

Sjednica je zakazana na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Na današnjoj sjednici kolegij Skupštine je odobrio obraćanje Dodika u trajanju od 90 minuta.

Osnovna teza ovog dokumenta, kako se vidi već u uvodu, jeste da se dokaže da je visoki predstavnik prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju. Cilj dokumenta očito je novi napad na visokog predstavnika u vrijeme kada se razmatra imenovanje novog čelnika OHR-a,piše Klix.ba.

Tvrde da su prekoračena ovlaštenja

Dokumentom se pokušava utjecati da, umjesto izbora novog visokog predstavnika, dođe do gašenja OHR-a.

Tvrdi da se visoki predstavnik izvorno ima samo savjetodavne nadležnosti, odnosno da je zadužen za tumačenje Dejtonskog sporazuma i pomoć u njegovoj provedbi, a ne i za nametanje bilo čega.

“Uprkos jasno definisanom mandatu visokog predstavnika, nedugo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik počeo je sa prisvajanjem diktatorskih ovlaštenja kojima je kršio ne samo Aneks 10 kojim je uspostavljena ova uloga pomagača i koordinatora, već je kršio i Aneks 4, odnosno Ustav BiH”, stoji u dokumentu.

Kako se navodi, prvo je “sam sebi dodijelio čitav niz pravno apsurdnih ovlaštenja da vlada i kažnjava putem odluka, prenebregavajući čitav jedan demokratski sistem”.

“Iskoristio je ta diktatorska ovlaštenja za donošenje diktatorskih odluka. Pomoću tzv. bonskih ovlaštenja, visoki predstavnik nametnuo je mnoštvo zakona, a čak 105 amandmana na ustave Republike Srpske i Federacije. Visoki predstavnik uveo je i vansudsko kažnjavanje na stotine građana BiH…”, stoji u dokumentu.

“Zbog nemjerljive štete koju su visoki predstavnici prisvajanjem diktatorskih ovlaštenja nanijeli narodima u BiH i ustavnoj strukturi predviđenoj Dejtonskim sporazumom, opravdano se postavlja pitanje o(p)stanka ovog ‘pomagača’ strana-potpisnica, jer dalje održavanje takvog mehanizma pomoći neminovno vodi potpunom razilaženju i još većem jazu i nepovjerenju kome su upravo visoki predstavnici najviše doprinijeli u posljednjih četvrt vijeka”, navode autori izvještaja.

Potom se u dokumentu navode zaključci o visokom predstavniku koje je Narodna skupština RS ranije usvajala.

Također se navode primjeri kritika evropskih institucija na račun OHR-a, kao i analize navodnih stručnjaka o ovom pitanju. Naravno, riječ o primjerima koji su negativno intonirani.

Ne žele novog visokog predstavnika

Navode se i izjave bivših visoki predstavnika kojima se pokušava dokazati da je BiH protektorat.

Posebno poglavlje posvećeno je “nezakonitosti Bonskih ovlaštenja”, koja su usvojena na sjednici Vijeća za implementaciji mira 1997. godine.

Također kao posebno poglavlje navode se primjeri navodne povrede međunarodnog i domaćeg prava koje su počinili visoki predstavnici.

Na kraju, zaključuje se da ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica Evropske unije, “prisustvo visokog predstavnika u BiH mora se okončati”.

“Uzevši u obzir sve navedeno, kao i značajan doprinos visokih predstavnika produbljivanju nerazumijevanja i netrpeljivosti između konstitutivnih naroda kao nosilaca suvereniteta BiH, krajnje je vrijeme da, umjesto novog pokušaja bespravnog i nezakonitog imenovanja novog visokog predstavnika, Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena”, zaključuje se u ovom dokumentu.

Podsjetimo, u toku su debate u vezi s izborom novog visokog predstavnika u BiH.