Home Novosti BiH ZAMJENIK DRŽAVNE MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA BISERE TURKOVIĆ ŽESTOKO KRITIKOVAO ALKALAJA: “Sven se...

ZAMJENIK DRŽAVNE MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA BISERE TURKOVIĆ ŽESTOKO KRITIKOVAO ALKALAJA: “Sven se svrstao uz Rusiju u napadima na Christiana Schmidta” (VIDEO)

Sven Alkalaj je tokom ovosedmične rasprave pred vijećem sigurnosti o Bosni i Hercegovini oštro napao visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da potiče aparthejd i diskriminaciju pogodujući hrvatskoj strani u BiH.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić (HDZ BiH) ocijenio je sramotnim što se bh. ambasador pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj “svrstao uz Rusiju u kritikama visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegove intervencije u izmjenama Izbornog zakona BiH”, prenosi HINA.

“U jednoj riječi sramotno. Na taj način se (Alkalaj) svrstao uz Rusiju u kontekstu kritika odluka visokog predstavnika, te su sve maske pale“, rekao je Brkić u izjavi za RTV “Herceg-Bosne”.

Stalni predstavnik BiH pri UN-u Sven Alkalaj je tokom ovosedmične rasprave pred Vijećem sigurnosti o Bosni i Hercegovini oštro napao visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da potiče aparthejd i diskriminaciju pogodujući hrvatskoj strani u BiH s izbornim reformama koje se tiču popune donjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.

Schmidta su u Vijeću sigurnosti pak podržale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, EU, a posebnim su izjavama reagirali i danas osuđujući istup veleposlanika Alkalaja.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić dodao je da je Alkalaj zastupao stav tek jedne političke opcije očito aludirajući na Željka Komšića.

„Gospodin Alkalaj je grubo zlorabio funkciju na kojoj se nalazi te Vijeće sigurnosti UN-a jednostrano informirao o tome što se događa u BiH“, dodao je.

(SB)