Home Novosti BiH TUŽILAŠTVO BIH RADI NA PRIJAVI PROTIV ZORANA MILANOVIĆA

TUŽILAŠTVO BIH RADI NA PRIJAVI PROTIV ZORANA MILANOVIĆA

Tužilaštvo BiH provjerava krivičnu prijavu protiv Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, a koja se tiče negiranja genocida u Srebrenici.

Predmet je u radu

Ova infomacija potvrđena nam je iz Tužilaštva BiH.

Predmet je u radu, više informacija ne možemo davati – odgovoreno nam je iz ove pravosudne institucije.
Protiv Milanovića je krivična prijava podnesena krajem prošle godine, zbog, kako je navedeno, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da “svaki genocid nije isti”, piše Avaz.ba.

Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije“, kazao je Milanović 6.decembra prošle godine.

Predsjednik Hrvatske, genocid je negirao i dva mjeseca, na tokom sastanka učesnika procesa Brdo – Brijuni u Sloveniji, zbog čega je oštro reagirao i OHR.

Politička metrika

Milanović je kasnije rekao da to nije tačno, te da je “genocid je politička metrika”

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

U Tužilaštvu BiH postoji 40 prijava za negiranje genocida. Među njima je i Dodik.