Home Archive Zbog vlastitih interesa u Ukrajini: Putin priznao genocid u Srebrenici

Zbog vlastitih interesa u Ukrajini: Putin priznao genocid u Srebrenici

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, rekao da se plaši masakra poput onog koji se desio u Srebrenici u vrijeme rata 90-ih u BiH. I dok u Srbiji mnogi i dalje negiraju da se u Srebrenici desio genocid, jasno je da je to prihvatio i Putin, makar samo kada su u pitanju njegovi interesi u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, rekao da se plaši masakra poput onog koji se desio u Srebrenici u vrijeme rata 90-ih u BiH. I dok u Srbiji mnogi i dalje negiraju da se u Srebrenici desio genocid, jasno je da je to prihvatio i Putin, makar samo kada su u pitanju njegovi interesi u Ukrajini.

Naime, Putin je rekao da će, ukoliko ukrajinske trupe preuzmu kontrolu nad granicom između Rusije i teritorije koju drže pobunjenici na istoku Ukrajine, možda doći do masakra kao u Srebrenici.

– Dogovorili smo se (o planu) tokom 2015. Oni (Ukrajinci) imaju zakon o amnestiji, neke odluke su donesene, ali ništa nije stupilo na snagu. Bez garancija, mogu zamisliti šta bi se sljedeće dogodilo. Bit će to kao u Srebrenici – rekao je Putin nakon sastanka Normandijske četvorke u Parizu gde se raspravljalo o ratu na istoku Ukrajine.

Ovo nije bio prvi put da je Putin potegnuo pitanje Srebrenice i to upravo kada je iznosio svoje argumente o tome zašto ne bi smjele ukrajinske snage bezbjednosti da preuzmu kontrolu nad granicom u Donbasu.

Gotovo isto je rekao 2017. godine, kada je rekao na jednom forumu o međunarodnoj politici da zatvaranje granice sa proruskim “republikama” u Ukrajini dovelo bi do nove Srebrenice.

– Dok god politička pitanja ostaju neriješena … odluka o zatvaranju granice dovest će do situacije slične onoj koja je bila u Srebrenici. To znači pokolj. Nikad nećemo dozvoliti da se to dogodi – govorio je Putin prije dvije godine.

S druge strane, srpski nacionalisti, koji predstavljaju Putina kao srpskog (i svog) velikog prijatelja, nisu imali komentar na posljednju analogiju ruskog lidera. Zanimljivo je da među njima ima mnogo onih koji veoma relativizuju stravičan zločin koji su srpske snage počinile u Srebrenici.

Na ove Putinove riječi, njegovi najveći simpatizeri kao da su u zemlju propali, objavio je Blic.

Izvor: Blic