Home Novosti BiH ZBOGOM, GOSPODINE DODIK: “Proces djelovanja visokog predstavnika tek kreće i zbog toga...

ZBOGOM, GOSPODINE DODIK: “Proces djelovanja visokog predstavnika tek kreće i zbog toga je tolika nervoza kod samog Milorada Dodika, jer jednostavno ON MORA OTIĆI“

Član Predsjedništva BiH bi volio da se nije dogodio sastanak Christiana Schmidta i Aleksandra Vučića, jer će proizvesti špekulacije, kako je kazao prilikom gostovanja. Ovo je izjavio u kontekstu nepriznavanja Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

Dodik – Schmidt. Tema je koja danima dominira u bh. javnosti. A zašto? Zato što se jedino Dodik od svih visokih bh. zvaničnika nije sastao s novim visokim predstavnikom. I ne samo da se nije sastao, već svaki dan iskoristi da podsjeti da ne priznaje niti OHR niti Schmidta. Za sada OHR na ovo ne reaguje. Hoće li, ne znamo, ali neko će morati učiniti prvi korak.

“Normalno je da neki ljudi razgovaraju s Christianom Schmidtom, ali ja neću”, ponavlja bez pauze Milorad Dodik.

Ipak, nije pretjerano sretan što je među tim ljudima onaj u kome vidi glavni oslonac: “Sastanak u Beogradu neću da opravdavam. Ja bih volio da se nije desio jer će proizvesti spekulacije s druge strane. Mislim da je Vučić veoma jasno rekao to sto sam već govorio i što već dolazi do izražaja i treća stvar da će Schmidt pokušati da iz toga spekuliše. Četvrta stvar – gospodine Schmidt, niste visoki predstavnik. Doviđenja, prijatno”.

Milorad Dodik sinoć je gostovao na RTRS-u. Član Predsjedništva BiH bi volio da se nije dogodio sastanak Christiana Schmidta i Aleksandra Vučića, jer će proizvesti špekulacije, kako je kazao prilikom gostovanja. Ovo je izjavio u kontekstu nepriznavanja Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

Doviđenja, Schmidte – Dodik može samo izgovarati. Ali Schmidt je tu i to je gotova stvar. I o njoj su odlučili oni koji se pitaju. Mnogo više od Dodika, tvrdi Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a: “Proces djelovanja visokog predstavnika tek kreće i zbog toga je tolika nervoza kod samog Milorada Dodika jer jednostavno on mora otići. Pronalazi razne načine da napravi što veću štetu kako bi otišao. On sigurno odlazi samo je pitanje sa kojim posljedicama. Bojim se da sa ovakvim svojim postupcima njegov odlazak će biti sa veoma visokim posljedicama”.

Bećirović ističe da je Dodikova priča o nepriznavanju Schmidta tek pucanj u prazno jer ga je, kako tvrdi, upravo Dodik pozivao na razgovor: “Milorad Dodik često iznosi neistine. On je sam tražio nekoliko puta, o čemu imam pouzdane informacije, sastanak sa Christianom Schmidtom prije nego sto je nastupio na tu dužnost. Međutim, visoki predstavnik je to odbio iz razloga što uvodi novu praksu, a to su zvanični sastanci u institucijama BiH ili eventualno u OHR-u”.

I do toga će, vjerovatno, vrlo brzo doći, tvrde upućeni. I to upravo tamo, u zvaničnim institucijama, priznavao ih Dodik ili ne“, kazao je Bećirović za FTV.