Home Novosti BiH MLADEN IVANIĆ VIDNO ZABRINUT: “Kriza je puno ozbiljnija i dublja nego što...

MLADEN IVANIĆ VIDNO ZABRINUT: “Kriza je puno ozbiljnija i dublja nego što se to misli, ne vjerujem da će ministri iz RS-a…”

I dalje traje blokada odlučivanja u institucijama Bosne i Hercegovine.

U informativnoj emisiji O Dnevnik o političkoj situaciji u BiH i drugim aktuelnim temama govorio je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

I dalje traje blokada odlučivanja u institucijama BiH. Na pitanje može li se očekivati da će članovi Vijeća ministara iz RS-a ipak učestvovati u donošenju nove odluke o privremenom finansiranju i tako omogućiti isplatu plata za više od 20 hiljada zaposlenih u institucijama BiH, Ivanić kaže:

– Ja mislim da je pristup koji se odvija oko ove krize koja je trenutno prisutna, previše prejednostavljena. Shvatio sam da postoje dvije varijante izlaska iz ove krize koje se dominantno razvijaju u međunarodnim institucijama i u političkoj javnosti u Sarajevu. To su da će Vučić sa jedne strane ubijediti Dodika, što mislim da neće. A sa druge strane da će pritisak zbog plata biti dovoljno velik da natjera Dodika da odustane.

Ivanić smatra da i moguća varijanta sa platama može da ode u potpuno drugom pravcu gdje Milorad Dodik može donijeti zakon i reći – Ljudi iz RS-a u institucijama BiH biće plaćeni iz budžeta RS-a. Kako Ivanić tvrdi, to je jedan od mogućih ishoda.

– Kriza je puno ozbiljnija i dublja nego što se to misli. Tako laka i pojednostavljena rješenja nisu moguća. Iskren da budem, ne vjerujem da će ministri iz RS-a doći na tu sjednicu i donijeti tu odluku, ističe Ivanić.

Previous articleZBOGOM, GOSPODINE DODIK: “Proces djelovanja visokog predstavnika tek kreće i zbog toga je tolika nervoza kod samog Milorada Dodika, jer jednostavno ON MORA OTIĆI“
Next articleNOVI SKANDAL U REPUBLICI SRPSKOJ: Nebojša Vukanović najavio pokretanje procedure u Narodnoj skupštini RS-a za smjenu…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.